Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Taban (lineer cebir)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
130px|küçük|Aynı vektör iki farklı tabanla (mor ve kırmızı) gösteriliyor. Lineer cebirde, taban, bir vektör uzayını tanımlamak için yeterli vektör kümesidir. Bir vektör uzayının alt kümesi bu uzayın tabanıysa, 'nin tüm elemanları 'nin elemanlarının biricik sonlu doğrusal birleşimleri şeklinde yazılabilir. Bu doğrusal birleşimlerin katsayıları, vektörün üzerindeki bileşenleri ya da koordinatları olarak adlandırılır. Taban 'nin elemanlarına taban vektörleri denir. Başka bir deyişle, eğer 'nin elemanları doğrusal olarak bağımsızlarsa ve 'nin tüm elemanları bunların birer doğrusal birleşimiyse, 'nin tabanıdır. Daha genel terimlerle, bir taban doğrusal olarak bağımsız bir germe kümesidir. Bir vektör uzayının birçok tabanı olabilir; ancak tüm tabanlar aynı sayıda öğeye sahiptir ve bu sayıya vektör uzayının boyutu denir. Tanım Bir vektör uzayının alanı (mesela gerçel sayılar ya da karmaşık sayılar ) üzerinde tanımlı tabanı, 'nin doğrusal olarak bağımsız alt kümesidir ve 'yi gerer. Yani aşağıdaki iki koşulu sağlıyorsa tabandır: doğrusal bağımsızlık özelliği: 'nin her sonlu alt kümesi için, eğer bazı katsayıları için ise olmalıdır; germe özelliği: Her vektörü için, eşitliğini sağlayan katsayıları ve vektörleri bulunabilir. skalerleri vektörünün tabanındaki koordinatları olarak adlandırılır ve birinci özellik uyarınca biriciktir. Sonlu tabana sahip bir vektör uzayı sonlu-boyutludur. Bu durumda, doğrusal bağımsızlık özelliğine bakılırken alt kümeye değil 'nin kendisine bakılır. Sıklıkla taban vektörlerin sıralanması tercih edilir. Bu, özellikle oryantasyondan bahsedilirken ya da bir vektörün katsayıları tabanla eşleştirilirken anlatımı kolaylaştırır. Sıralanmanın tercih edildiği durumlara sıralı taban denir ve küme yerine dizi ya da benzeri bir nesneyle gösterilir. Örnek [[Dosya:Basis graph (no label).svg|küçük|400px| R'nin standart tabanları. Mavi ve turuncu vektörler tabanın elemanlarıdır; Yeşil vektör, bu tabanların birleşimi şeklinde yazılabilir, dolayısıyla onlara doğrusal olarak bağımlıdır.]] Gerçel sayıların sıralı ikililerinden oluşan kümesi, bileşen toplamı ve skaler çarpım için bir vektör uzayıdır. Bu vektör uzayının basit bir tabanı, ya da standart tabanı, iki vektörden oluşur: ve . Çünkü, herhangi bir vektör şu şekilde yazılabilir: 'nin tabanı olabilecek bir diğer vektör kümesi ve 'den oluşur. Bu iki vektör bağımsızdır ve 'deki tüm vektörleri oluşturabilirler. Kaynakça Kategori:Lineer cebir Kategori:Vektörler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri