90px|küçükresim|Bir kavanoz içinde tahin, üst kısmında toplanan yağ ile görülmekte. Tahin, susamın kabuğunun soyulması, kavrulması ve öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu çeşnisidir. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra yıkanarak 150-200°C'de 2 ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir. Ardından ezilmek suretiyle tahin elde edilir. Tahin, unlu mamüller içinde tüketildiği gibi, doğrudan içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir. Ayrıca humus hazırlanırken de kullanılmaktadır. Etimoloji Tahin Arapça kökenli bir kelime olup ya da daha doğrusu kelimesinin Levanten Arapça günlük konuşma dilindeki telafuzundan gelir ve bu yüzden İngilizce tahina ve İbranice t'china da kullanılır. Türetildiği üç harfli kök kelime olup bunun fiil hali olan "öğütmek" anlamına gelir ve ayrıca bundan türetilen Arapçanın bazı lehçelerinde "un" anlamına gelir. İngilizceye tahini olarak 1930'ların sonlarında girmiştir. Tahini Modern Yunanca tachíni'den alıntı kelime olup o da aslında Osmanlıca tahin kelimesinden alınmıştır. Türkçe dışında İtalyancada da hala asıl kök kelime olan tahin kullanılmaktadır. Besin değerleri Bileşimi %53 yağ, %22 karbonhidrat, %17 protein ve %3 su olan tahinin 100 gramı 592 kalori sağlar. Zengin bir tiamin (günlük ihtiyacın %138'i), fosfor (Gİ %113), çinko (Gİ %49), niasin (Gİ %38), demir (Gİ %34), magnezyum (Gİ %27) ve folat (Gİ %25) açısından zengin bir kaynaktır. Tahin ayrıca orta düzeyde bir kalsiyum, diğer B vitaminleri ve potasyum kaynağıdır. Kaynakça Kategori:Arap mutfağı Kategori:Ermeni mutfağı Kategori:Filistin mutfağı Kategori:Irak mutfağı Kategori:İran mutfağı Kategori:İsrail mutfağı Kategori:Kıbrıs mutfağı Kategori:Levant mutfağı Kategori:Lübnan mutfağı Kategori:Orta Doğu mutfağı Kategori:Suriye mutfağı Kategori:Türk mutfağı Kategori:Ürdün mutfağı Kategori:Yunan mutfağı Kategori:Beyaz soslar Kategori:Yemek malzemeleri