Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tahinli pide

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tahinlı pide, bir içli pide türüdür. Ekmeklik hamur ince bir biçimde oval şekilde açılarak içine yeteri miktarda tahin dökülür. Tahin miktarı isteğe bağlıdır. Ayrıca şekerli olması istenirse yine istenildiği kadar toz şeker atılır. Hamur yaklaşık 1 metre uzunluğunda yuvarlanır. Hamurun uzunluğu ekmeklik hamurun büyüklüğüne göre değişebilir. İnce halat kalınlığına getirilen (azami 1cm) hamur ortadan başlayarak daire biçiminde bitene kadar kendi etrafında dolanır. 8-10 dakika kadar dinlendirildikten sonra el ile yarım santim kalınlığında açılır. Üzeri bir miktar tahin ile iyice sıvazlanır. Fırında yanmaması için üzerine aşur sürülür. Taş fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra 5-10 dakika dinlendirilir ve soğumadan yenir. Aksaray tahinlisi Aksaray Tahinlisi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 25.05.2021 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Aydın tahinli pidesi Aydın'da yapılan bir tahinli pide çeşididir. Kıymalı pideden sonra tatlı olarak tüketilmektedir. Yenipazar, Nazilli, Karacasu ilçelerinde sade servis edilirken Bozdoğan ilçesinde manda kaymağı ile servis edilir. Bursa tahinli pidesi Bursa'da yapılan tahinli pide çeşididir. Bursa Tahinli Pide Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 01.11.2021 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kadınhanı tahinli pidesi Kadınhanı tahinli pidesi Konya Kadınhanı’na mahsus tahinli pide. Ramazan ayında yaygın olarak yapılır ve yenir. Kadınhanı tahinli pidesi çevre il ve ilçelere de gönderilmektedir. Kadınhanı Tahinli Pidesi, bir porsiyonu yaklaşık 730 gr, kalınlığı 10-15 mm ve çapı 35-40 cm olan un, tahin, kaymak ve tereyağı ana maddeleri ile oluşturulan, fırında pişirildikten sonra isteğe bağlı olarak ılık, soğuk ve/veya üzerine şerbet dökülerek tüketilebilen bir pide çeşididir. Diğer pidelerden farkı hamurun yoğrulması sırasında uygulanan katlama tekniği ile tahin, kaymak ve tereyağının hamurla tamamen bütünleşmesi ve pide hamurunun elastikiyet kazanmasını sağlayan kalitede un kullanılmasıdır. Pişen pide, soğutulduktan sonra yenmeden tercihen 30 dakika önce soğutulmuş şerbet ile şerbetlenerek yenmeye hazır hale gelir. Ayrıca, tercihe bağlı olarak şerbet dökülmeden de yenebilir. Kadınhanı tahinli pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Tahinli Pide Kadınhanı’nda adeta bir sektör haline gelmiştir. Diğer zamanlarda da faaliyet gösteren fırınların yanı sıra sadece Ramazanda faaliyet gösteren birçok fırında günde binlerce tahinli pide üretilir ve satılır. Yapılışı Pide hamuru bir kez de bol tahin ile iyice yoğurulur. İçerisine ceviz içi de katılmaktadır. Talebe göre tereyağı veya kaymak ta katılır. Bütün bu malzeme hamura iyice yoğrularak yedirilir.Özel tepsilere konarak üzeri tekrar bol tahin ile cilalanır. Sonra fırına verilir kıvamında pişirilir. soğuk şerbet dökülerek yenir. Kayseri tahinli pidesi Kayseri'de yapılan tahinli pide çeşididir. Kula şekerli pidesi Kula şekerli pidesi Manisa ili Kula ilçesinde, tahin ve şekerle yapılan pide türüdür. Niğde tahinli pidesi Niğde'de yapılan tahinli pide çeşididir.Niğde Tahinlisi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 27.10.2020 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Simav tahinli pidesi Kütahya’nın Simav ilçesinde özellikle Ramazan ayında yapılan tahinli pide çeşididir. Şereflikoçhisar tahinli pidesi Ankara Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi 10.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Tavas tahinli pidesi Denizli'nin Tavas ilçesinde yapılan tahinli pidedir. Alaşehir tahinli pidesi Alaşehir Tahinli Pidesi 26.07.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-bursalilarin-asirlik-damak-tadi-tahinli-pide-41030988 Kategori:Türk mutfağındaki pideler Kategori:Yassı ekmek yemekleri Kategori:Aydın mutfağı Kategori:Bursa mutfağı Kategori:Kayseri mutfağı Kategori:Konya mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri