Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tandır kebabı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tandır kebabı tandırda pişirilen kebap çeşididir. Yörelere Göre Çeşitleri Akşehir Tandır Kebabı Akşehir Tandır Kebabı geçmişten günümüze ulaşan, Konya ilinin Akşehir ilçesi ile özdeşleşen yöresel bir yemektir. Akşehir Tandır Kebabı, kuzu etlerinin meyve odunu (meşe) ile ısıtılmış taş fırınlarda, yöreye mahsus közde pişirme tekniği kullanılarak yapılan yöresel bir yemektir. Akşehir Tandır Kebabının tarihçesi Selçuklulara kadar uzanmaktadır. Özellikle Selçuklulardan bahseden Selçuknâme’de, I. Alâeddin Keykubad’ın 634 yılı Şevval ayında (1237 Mayıs) verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerde “biryan” ifadesi geçer. Biryan “kebap” anlamına gelir. Dolayısıyla Selçuklu dönemindeki yemekler arasında Akşehir Tandır Kebabına atıfta bulunulur. Akşehir Tandır Kebabı 20.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Arapgir Tandır Kebabı Arapgir Tandır Kebabı; Malatya’nın Arapgir ilçesinde 1 yaşındaki iğdiş edilmiş keçilerin karkas eti ile üretilir. Meşe odunu ile yakılan tandırda pişirilir. Arapgir Tandır Kebabının geçmişi eskiye dayanır. Ayırt edici özelliğini; keçi karkas etinin tuzlandıktan sonra meşe odunu kullanılarak tandırda pişirilmesine dayanan yerel üretim metodu sağlar. Bu sebeple coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur. Arapgir Tandır Kebabı 26.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Denizli Tandır Kebabı Denizli Tandır Kebabı sakız ağacı odunu ile yakılan tandır fırınında, yaşını doldurmamış süt kuzusu etinin her hangi bir işlemden geçirilmeden geleneksel yöntemle pişirilmesi ve pide ile servis edilmesi suretiyle yapılan bir yemektir. İstenilen lezzetin elde edilmesi; kullanılacak ham maddeye, üretim metoduna bağlı kalınmasına ve pişirme sıcaklığı, etlerin fırına dizilme şekli ve etlerin fırında kalma süresi gibi lezzeti belirleyici hususlarda ustalık bilgisine bağlıdır. Denizli Tandır Kebabı 08.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Yozgat Tandır Kebabı Yozgat ilinde yapılan "Yozgat Tandır Kebabı" adını yıllardır Yozgat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Yozgat Tandır Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin Bozok yaylasında doğal ortamda, doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen toklu diye tabir edilen 1 yaş kuzulardan elde edilmiş olması ve kendine has pişirme tekniği olan özel olarak hazırlanmış tandır ocaklarında iki taraflı ateşin ortasında şişlere takılarak pişirilmesidir. Tandır ocağı; ateş tuğlasının üzerine 250-300 kg tuz ile ateş toprağı karıştırılarak elde edilen harçtan üretilmektedir. Bu şekilde ocak ısıyı muhafaza etmektedir. Ocağın ortasında uzun demir bulunmakta ve iki tarafta ateş yanmaktadır. Alt orta kısımda tava bulunmakta olup etten akan yağ burada birikmektedir. Burada biriken yağ süzülerek servis edilen ekmek yağlanmaktadır. Yozgat Tandır Kebabı 07.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Dalama Tandırı Aydın Dalama Tandırı 01.11.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Çorum Tandır Kebabı Çorum Tandır Kebabı Çorum'a özgü olan geleneksel yemektir. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki kebaplar Kategori:Aydın mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri