Tavukgöğsü, süt, şeker, pirinç unu ve tavuğun göğüs etiyle yapılan Türk mutfağında bir tatlıdır. Hazırlanışı Haşlanmış tavuğun göğüs etleri üç-dört saat soğuk suda bekletildikten sonra lif lif oluncaya değin parçalanır. Bir miktar kaynamış sütle iyice ezilir. Ayrı bir yerde şeker, süt ve pirinç unu ile yapılan bulamaca katılıp sakız kıvamına gelinceye değin ezilerek pişirilir. Küçük kaplara alınarak üzerine tarçın serpilir ve soğumaya bırakılır. Geçmişi Orta Çağ Arap mutfağındaki muhallebilerin birçoğuna tavuk göğsü katılırdı. Avrupa'da ise Tavukgöğsüne benzeyen blancmange veya me’mûniyye, Orta Çağ döneminde tavuk ile yapılırdı ancak bugünün tarifleri artık bu geleneksel tarifden uzaklaşmıştır. Tuğrul Şavkay'a göre Romalı kitap yazarı Apicus’un kitabında tavukgöğsüne benzeyen bir tarif bulunmaktadır. En erken bilinen üç muhallebi tarifi 10. yüzyıldandır. Bu tariflerin arasında pirinç ve tavuk ile yapılan bir tarif yer alır. Osmanlı saray kayıtlarına göre II. Mehmed muhallebiyi daima tavuklu yerdi. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de de tarifi vardır. Kaynakça Kategoriirinç unu Kategori:Türk mutfağındaki sütlü tatlılar