Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tek sorumluluk ilkesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tek sorumluluk ilkesi (TSİ), "Bir birimin sadece bir etkene karşı sorumlu olması gerektiği" şeklinde bir bilgisayar programlama ilkesidir. Etken terimi, birimde değişiklik gerektiren bir küme (en az bir paydaş veya kullanıcıdan oluşan) için kullanılır. Terimin yaratıcısı Robert C. Martin ilkeyi, "Bir sınıfın değişmek için bir tek nedeni olmalıdır" şeklinde ifade eder. "Neden" deyişindeki karışığa "ilke, insanlarla ilgilidir" diyerek açıklık getirdi. Bazı konuşmalarında bu ilkenin, özellikle görevler veya etkenler hakkında olduğunu da savunuyor. Örneğin, aynı kişi olabilseler de bir saymanın görevi, bir veri tabanı yöneticisininkinden ayrıdır. Bu nedenle her bir görevden bir tek birim sorumlu olmalıdır. Tarihçe Terim, Robert C. Martin tarafından "NYT'nin İlkeleri" makalesinde tanıtılmıştır. Bu, 2003 yılında yayınlanan Atik Yazılım Geliştirme, İlkeler, Desenler ve Uygulamalar kitabıyla yaygın hale gelen Nesne Yönelimli Tasarımın İlkeleri bölümünün bir parçasıdır. Martin, Tom DeMarko'nun Yapılandırılmış Çözümleme ve Düzen Özelleştirme kitabında ve Meyir Pajcons'un Yapılandırılmış Düzenlerin Tasarımına İlişkin Uygulamalı Rehber kitabında açıkladığı gibi tutarlılık ilkesine dayandığını açıklamıştır. 2014 yılında, Martin, değişiklik nedeni ifadesinin ne anlama geldiğini açıklamak için "Tek Sorumluluk İlkesi" adlı bir ağ günlüğü yazısı yayınladı. Örnek Martin; sorumluluğu, değişiklik sebebi olarak tanımladı ve bir sınıfın veya birimin değiştirilmesi (örneğin yeniden yazılması) için bir tek sebep olması gerektiği sonucuna vardı. Örneğin, bir yazanağı derleyip yazdıran bir birimi ve bu birimin de iki nedenle değiştirilebileceğini düşünün. İlk olarak, yazanağın içeriği değişebilir. İkincil olarak, yazanağın biçimi değişebilir. Bu iki şey farklı nedenlerle değişir. Tek sorumluluk ilkesi, bu iki sorunun, iki ayrı sorumluluk olduğunu ve bu nedenle de ayrı sınıflarda veya birimlerde olması gerektiğini söyler. Farklı nedenlerle, farklı zamanlarda değişen iki şeyi birbirine bağlamak kötü bir tasarım olur. Bir sınıfı tek bir etkene odaklamanın önemi, sınıfın daha dayanıklı hale getirilmesidir. Önceki örnekle devam edersek, yazanak derleme işleminde bir değişiklik olursa, aynı sınıftaki yazdırma kodu daha yüksek olasılıkla bozulur. Kaynaklar Kategori:Yazılım tasarımı Kategori:Yazılım ilkeleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri