Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tekirdağ yöresi halk kültürü

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tekirdağ yöresi, Trakya'nın tüm özelliklerini barındırmaktadır. Tarihi, gelenekleri, tarihi eserleri, inançlarıyla büyük bir kültürün beşiğidir. Geleneksel yiyecek ve içecekleri Tekirdağ mutfağı balkanlardan Türkiye'ye gelen göçten oldukça etkilenmiştir. Yıllarca Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yolu olan Tekirdağ, mutfağını da zenginleştirmiştir. Tekirdağ köftesi Cizleme Höşmerim Akıtma Kaçamak Peynir helvası Hayrabolu tatlısı Bulama İncir tatlısı Yoğurtlu kuzu eti Çene çarpan çorbası Umaç çorbası Tekirdağ rakısı Geleneksel el sanatları küçükresim|sağ|220px|Halın dokumacılığı Yörede el sanatları günümüzde de devam etmektedir. Bu konuda kimi resmi kurumlarca yörede kurslar düzenlenmekte ve el sanatları desteklenmektedir. Yörede yapılan el sanatları aşağıdaki gibidir; Kilim Çul Çuval Heybe Yastık yüzü Türküler Attım Şalımı Boynuma Bağa Girdim Bağ Budanmış Bahçalarda Börülce Beyler Bahçesinde Bir Derin Kuyu Çavuş Dramanın İçinde Yaparlar Pazar Dumanda Bastı Dağlara Gideriz Biz İkimiz İnce Giyerim İnce Kirpi Oyun Havası Varın Sorun Babasına Yarım Hava Halk oyunları Yöre halk oyunları genellikle 8/8 lik veya 9/8 lik müzikler ile oynanır. Balkan oyunları ile oldukça benzerdir. Birçok oyun hala Bulgaristan'daki Türk azınlık tarafından da oynanmaktadır. Tekirdağ yöresine ait halk oyunları; Cevriye Kara Yusuf Arzu ile Kamber Oyunları Tekirdağ Karşılaması Lenka (Güzel Kız) Kampana Eski Fasulye (Kanzurka Kirpi) Demirci Kasabı Karadağ Karşılaması Sirto Gayda Çoban Eşkiya Yeşilim Arnavut Alayı Çam Naile Hanım Karatoprak Mayadağ Kol Oyunu Doyran Kasabı (Durulanka) Tavşanka Yüksek Yüksek Tepelere Börülce Rayle Galamata Subaşı Duman da Bastı Daüğlara Zekiye'm Horonu Alaybey Mustabey Boymisa Alabağcak Karaçalı Gacal Karşılaması Afyon Horonu Kaçamak Deryalar Ali Paşa İstifalka Geleneksel kıyafetleri Kadın kıyafetleri Tülbent (Şami) : Başa giyilir, genç kızlar genellikle uçlarına oyalar örerler. Mintan : Genelde basmadan yapılır, önden düğmeli gömleğe verilen ad dır. Yelek : Gençlerinki genellikle işlemeli ve parlak olur, mintanın üzerine giyilir. Şalvar : Büyük çiçekli, içerisinde kırmızı rengin genelde çiçek rengi olarak bulunduğu basmalardır. Alta giyilir. Uçkur(Kuşak) : İşlemeli, günümüzdeki kemerin görevini gören parçadır. Çetik : Ayağa giyilen kostüm parçası, genellikle yünden örülür. Çarık : Potin olarak da bilinir ayağa giyilen ayakkabıdır. Yağlık : Bele takılır, şalvarın üzerinde durur, günümüzde modernleştirilerek üzerine işleme de konulmuştur. Mendil : Boyna bağlanır. Erkek kıyafetleri Fes : Başa giyilen kırmızı renkli başlık. Mendil : Boyna bağlanır. Gömlek : Genel olarak amerikan bezinden yapılır Cepken : İç astarlı olarak yapılan yelektir. Gömleğin üzerine giyilir. Potur : Alta giyilen giyisidir. Çuhadan yapılır Kuşak : 3m-4m civarında ince uzun bir kostüm parçasıdır. Bele dolanır. Çarık : Ayağa giyilen ayakkabıdır. Kaynakça Tekirdağ Valiliği Türkü Sitesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kategori:Türkiye'de folklor Yöresi halk kültürü
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri