küçükresim Teobromin, kakao bitkisinde bulunan, CHNO kimyasal formülüne sahip acı bir alkaloid. Çikolata, çay ve kola fındığı da dahil olmak üzere bazı gıdalarda bulunur. Kimyasal, teofilin ve kafein ile birlikte ksantin alkaloidi olarak sınıflandırılır. Kafein, teobromine kıyasla fazladan bir metil grubuna sahip olması bakımından farklıdır. Teobromin ismine rağmen brom içermez ve isim kakao ağacının bilimsel ismi olan Theobroma'dan türetilmiştir. Özellikler sağ|küçükresim| Çikolata, doğal bir teobromin kaynağı olan kakao çekirdeğinden yapılır. Teobromin, kakao ve çikolatada bulunan birincil alkaloiddir. Kakao tozundaki teobromin miktarı %2 ile %10 veya daha yüksek seviyeler arasında değişebilir. Kakao yağı sadece az miktarda teobromin içerir. Genellikle bitter çikolatada sütlü çikolataya kıyasla daha yüksek konsantrasyonlarda teobromin vardır. Teobromin ayrıca kola fındığında (%1.0-2.5), guarana meyvesinde, yerba matede (Ilex paraguariensis) ve çay bitkisinde az miktarda bulunabilir. 28 gram sütlü çikolata yaklaşık 60mg teobromin içerir, aynı miktarda bitter çikolatada bu oran yaklaşık 200 miligramdır. Kakao çekirdeği doğal olarak yaklaşık %1 teobromin içerir. Önemli miktarda teobromin içeren bitki türleri şunlardır: Theobroma cacao tohumunda ve tohum kabuğunda Theobroma bicolor tohum kabuğunda Ilex paraguariensis yapraklarında Camellia sinensis yapraklarında Kakao ve keçiboynuzu ürünlerindeki ortalama teobromin konsantrasyonları: Kaynakça Kategori:Ksantinler Kategori:IARC grup 3 kanserojenler Kategori:Çikolata Kategori:Çikolata bileşenleri Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar Kategori:Uyarıcılar