Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Teorik astronomi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Kuiper belt - Oort cloud-tr.svg|upright=1.5|küçükresim|Güneş Sistemi ile ilgili en başarılı teorik modellerden biri olan Oort bulutu]] Teorik astronomi, fizik ve kimya prensiplerine dayalı analitik ve hesaplamalı modellerin kullanılmasıyla astronomik cisimleri ve astronomik olayları açıklamak ve tanımlamak için yapılan bir çalışmadır. Astronomi teorisyenleri, teorik modeller oluşturmaya ve bu modellerin sonuçlarından gözlemsel sonuçları tahmin etmeye çalışırlar. Bir model tarafından öngörülen bir fenomenin gözlemlenmesi, astronomların olayları en iyi şekilde tanımlayabilen birkaç alternatif veya çelişen model arasından seçim yapmalarını sağlar. Batlamyus'un Almagesti, hesaplama için pratik bir el kitabıyla birleştirilmiş teorik astronomi üzerine parlak bir çalışma olmasına rağmen, yermezkezci modelle uyuşmayan gözlemleri uyumlu hale getirmek için bazı ödünler içerir. Modern teorik astronominin genellikle Johannes Kepler'in (1571-1630) çalışmalarıyla, özellikle de Kepler yasalarıyla başladığı kabul edilir. Güneş Sistemi'nin tanımlayıcı ve teorik yönlerinin tarihi çoğunlukla on altıncı yüzyılın sonlarından, on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar uzanır. Teorik astronomi; gözlemsel astronomi, astrometri, astrokimya ve astrofizik çalışmaları üzerine inşa edilmiştir. Astronomi, yıldız ve gökada oluşumu ile gök mekaniğinin modellemesinde hesaplama tekniklerini erken dönemde benimsemiştir. Teorik astronomi açısından matematiksel ifade makul derecede doğru olmalı ve aynı zamanda belirli problemlerde kullanıldığında ileri matematiksel analize uygun bir yapıda olmalıdır. Teorik astronominin çoğu, genel görelilik etkilerinin çoğu gök cisminde zayıf olduğu kabul edilen Newton'un yerçekimi teorisini kullanır. Teorik astronomi, evrendeki her cismin konumunu, boyutunu ve sıcaklığını tahmin etmeye çalışmaz, ancak genel olarak gök cisimlerinin karmaşık ama periyodik hareketlerini analiz etmeye odaklanmıştır. Kategori:Uygulamalı ve disiplinlerarası fizik Kategori:Gök ölçümü Kategori:Astronomik görüntüleme Kategori:Astronominin dalları Kategori:Gökyüzü koordinat sistemi Kategori:Gözlemsel astronomi Kategori:Uzay bilimi Kategori:Yıldız gökbilimi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri