Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tex-Mex

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
thumbnail|Tex-Mex yemekleri ve bileşenlerine örnek. [[Dosya:Bowl_of_Chili_No_Beans.jpg|küçükresim|200px|Chili con carne, tipik bir Tex-Mex yemeği.]] [[Dosya:Flickr elisart 324248450--Beef and chicken fajitas.jpg|küçükresim|sağ|200px|Karışık sığır eti ve tavuk, fajita bileşenleri, sıcak bir demir tavada servis edilir.]] Tex-Mex (adı Texan (Teksaslı) ve Mexican (Meksikalı)'dan gelir), Tejanos mutfak yaratımlarından kaynaklanan Amerikan mutfağı ve Meksika mutfağının birleşimini açıklayan bir terimdir. Bu Kanada'nın yanı sıra ülkenin geri kalanına Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırda olan Teksas gibi eyaletlerden ve diğerlerinden yayıldı. Tex-Mex sık sık Güneybatı mutfağı ile bütünleşmiş olmasına rağmen Arizona, New Mexico, Colorado ve Utah'ta bulunmuştur. Ortak yemekler Bazı bileşenler Meksika mutfağında yaygındır, ancak tipik olarak Meksika'da kullanılmaz, diğer bileşenler genellikle eklenir. Tex-Mex mutfağı Meksika tarzı tortillaya ek olarak rendelenmiş peynirin ağır kullanımına ek olarak, et (özellikle sığır eti ve domuz eti), fasulye ve baharat ile nitelik kazanmıştır. Teksas tarzı chili con carne (etli biber) ve fajita ile yemeklerinin tümü Tex-Mex oluşumlarıdır. Bu kimyon kullanımı ve Berberi mutfağında kullanılan diğer baharatlar Kanarya Adaları'ndan Teksas'a İspanyol göçmenler tarafından taşındı, ayrıca Tex-Mex, ithal çeşnilerinde ancak sadece birkaç merkezi Meksika tarifi kullanılmaktadır. Tarihi "Tex-Mex" sözcüğü ilk kez 1875 yılında güney Teksas'ta Teksas-Meksika Demiryolu aracılığıyla bir takma ad olarak İngilizce diline girdi. Missouri Pasifik'e Mo. Pac. denmiş ve Texas-Meksika'da Tex. Mex. olarak kısaltılmıştır. 1920'lerde, tirelenmiş biçimi ile demiryoluna atfen Meksika kökenli Texans'ı açıklamak için Amerikan gazetelerinde kullanıldı. Görev çağında, İspanyol ve Meksika mutfakları, Yeni İspanya'nın kuzey sınırının diğer bölgelerinde olduğu gibi Teksas'ta da bir araya getirilmiştir. Ancak, Tex-Mex olarak anılan mutfak aslında Tejano (Meksika asıllı Texans) ile birlikte ortaya çıkmıştır, yerli Meksika ve İspanyol besinlerinin bir karışımı olarak Teksas Yeni İspanya'nın bir parçası ve daha sonra Meksika'nın bir parçası olmuştur. San Antonio, Rio Grande Vadisi ve El Paso arasında Güney Teksas bölgesinden, bu mutfak küçük farklılıklarla oluşmuş ve eski zamanlardan beri hep Meksika'nın komşu kuzey eyaletlerinde yemek pişirme biçimini etkilenmiştir. Güney Teksas ve Kuzey Meksika'da hayvan üretme çiftlikleri kültürü sınırın her iki tarafındaki yerlerde yaygınlaşmıştır. Cabrito (ergen keçi), Barbacoa de Cabeza (mangalda pişmiş sığır kellesi), Carne seca (kurutulmuş sığır eti) ve sığır kültürü diğer ürünleri bir tat olarak Rio Grande'nin her iki tarafında da yaygınlaşmıştır. Amerika Birleşik Devletleri malları ucuz ve hazır olduğu gibi 20. yüzyılda Tex-Mex, kaşar peyniri gibi Amerikanlaşmış unsurları bünyesine katmıştır. Teksas'ın büyük bölümünde, ABD'nin her iki tarafında yemek pişirme stilleri Meksika sınırında ABD İç Savaşı'ndan sonra bir süre kadar aynıydı. Demiryolları aracılığı ile Amerikan malzemeleri ve yemek pişirme aletleri ABD tarafında yaygınlaştı. 1968'de Los Angeles Times "Eski Dünya yemek pişirme sanatı hush-my-mouth Güney mutfağı ve Tex-Mex ile bir arada, Texas Hill Country'den gelmektedir" iddiasında bulundu. Paris'in ilk Tex-Mex Restoranı Mart 1983 yılında açıldı. Betty Blue filminin 1986'de yayınlanmasından sonra Paris'te Tex-Mex mutfağının bilinirliği arttı. Terimler Diana Kennedy, etkili bir gıda bilirkişisi olarak, 1972'de yayınlanan kitabı "Meksika Mutfakları"'nda (The Cuisines of Mexico) Meksika mutfağı ve Amerikanlaşmış Meksika yemekleri arasındaki farklılıkları açıklamaktadır. Ayrıca bakınız Amerika Birleşik Devletleri mutfağı Meksika mutfağı Jane Butel, mutfaklar üzerine önde gelen bir yazar Kaynakça Dış bağlantılar "Tex-Mex Yemekleri ." Texas el kitabı. Houston Basınında Robb Walsh tarafından çıkan Altı Parça Tex-Mex'in Tarihi: Pralin (Cevizli macun) ve seyyar satıcı arabaları , Birleşim Tabaklar , Mama's Got a Brand-new Bag , Özgünlük Masalı , Fransız bağlantısı , Cesur Yeni Dünya . Meksika için telaffuz Kılavuzu ve Tex-Mex Yemekleri Tex-Mex Tapınakları: Eski Meksika devlet lokantaları ve bir yemek kılavuzu Lieberman, Dave. "Amerikanlaşmış Meksika yemekleri ve yemek konumlarını anlatmak için Beş Yol." OC Weekly. 14 Haziran 2010, Pazartesi. Tex-Mex mutfağı Kategori:Amerikan mutfağı Kategori:Meksika mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri