Tharid (Arapça: ثريد, veya trid, taghrib, tashreeb, thareed) (Türkçe: Tirit), Arap mutfağında yassı ekmek üstü servis edilen kuzu ve sebze yahnisidir. Muhammed Peygamber'in favori yemeği olarak bilinir. Bundan dolayı Fas'tan Sincan'a kadar tüm Müslüman alemin mutfaklarına girmiş olan bir yemektir. Tarihçe Erken kaynaklara göre Muhammed'in büyük dedesi kıtlık sırasında Mekke'de bu yemeği hazırlamış. Suriye'de tanıttığında Bizans imparatorunun ilgisini çekmiş. En basit şeklinde pişmiş etlerin et suyunda ıslatılmış mayasız yassı ekmek parçaların üzerinde servis edilmesidir. Yüzyıllarca geliştirilen yemeğin çeşitli versiyonları farklı hamurlarla yapılsa da yine de pişmiş hamur parçalanıp ıslatılır. Mağribi İspanya'da 13. yüzyılında yazılan Arapça yemek kitabında birçok tharid tarifi var. Tharid isfunj adlı bir kızartılmış irmik hamuruyla yapılıyordu. Etli tharid için yağlı sığır eti parçaları tuz, soğan, karabiber, zencefil, kişniş, kimyon ve yağ ile pişirilir. Ardından yağlı kuzu eti aynı şekilde uygun baharatlarla birlikte pişirilir. Ardından da çeşitli kümes hayvanları et suları ayrı bir tencerede sirke, safran, baharat ve kuru erik ile pişirilir. Bu meyveli et suyunu kullanarak irmik ve un ile hazırlanan yassı ekmekler islatılır ve pişmiş etler tabağın üzerine koyulur. Kızarmış köfte, sucuk, yumurta sarısı, zeytin ve badem gibi malzemelere süslenir. İbn Battuta seyahatnamesinde Eğirdir'de Sultanın davetinde İftar'da servis edilen bir tharid yemeğini anlatıyor. Bu tharid şekerli ve tereyağlı mercimek ile hazırlanmıştı. İbn Battuta tharid yemeklerin Muhammed'in en sevdiği yemek olduğunu anlatıyor. Yapım Modern tharid yemeği coğu zaman yahni ve yassı ekmek katmanlarından oluşur. Suriye mutfağının fatteh adlı katmanlı yoğurt, pide ve sulu et yemeği de bir tharid çeşidi, ancak bazen vejetaryen fatteh için et yerine nohut kullanılıyor. Çeşitleri Suriye Tharid’i Mantarlı Tharid Tunus Tharid’i Nevruz Tharid’i Sebt Tharid’i Ayrıca bakınız Tirit Serîd Teşrib Kaynakça Kategori:Arap mutfağı Kategori:Muhammed görüşleri Kategori:Fas mutfağı Kategori:Endülüs mutfağı Kategori:Yassı ekmek yemekleri Kategori:Suriye mutfağı