Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tkemlana

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Tkemlana köyünün genel görünümü Tkemlana (Gürcüce: ტყემლანა; okunuşu: “t’q’emlana”), Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Kura Nehri’nin sağ yakasında, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kasabasına 25 km uzaklıktadır. Tkemlana, Atskuri ve Tiseli köyleriyle birlikte Atskuri temini oluşturmaktadır. Tarihçe Gürcüce bir yer adı olan Tkemlana, “yunus eriği” olarak bilinen "tkemali" (ტყემალი) kelimesinden gelir. Köyün adı Tkemlovana (ტყემლოვანა) ya da Tkemliani’den (ტყემლიანი) değişime uğramıştır ve “erikli” anlamına gelir. Tkemlana, erken ve geç orta çağda Gürcü krallıkları yönetimi bölgesinde bulunuyordu. Gürcü prensliği Samtshe-Saatabago’nun sınırları içindeyken, 1578 ‘de Osmanlılar ele geçirdi. Osmanlı idaresinin 1595 tarihli mufassal defterde Dğemlovana (دغاملوانە) olarak kaydettiği köy, Ahısha livasının Azğur nahiyesine bağlıydı. Köyde ispenç vergisi vermekle yükümlü 4 hane yaşıyordu. Bu hanelerin reisleri Elia, Sabia,Kanchavelİ ve Badura adı taşıyordu. Köyde kilisenin rahibine ait bir üzüm bağı bulunuyordu. Köy eskiden bağcılıkla ünlüymüş ve günümüze ulaşan kalıntılar da bunu göstermektedir. Tkemlana'da buğday, arpa, çavdar, darı, nohut, bakla, keten tarımı, arıclıkı ve şarapçılık yapılıyor, koyun ve domuz besleniyordu. Yaklaşık 250 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Tkemlana halkı bu süre içinde Müslümanlaştı. Köy, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Çarlık Rusyası’nın eline geçti ve bu imparatorluğun bir parçası olan Gürcistan’a yeniden katıldı. Tkemlovana Kilisesi, bugün Borcomi Belediyesi sınırları içindedir. Gucareti Deresi'nin sağ kıyısında yer alan kilise, kabartma figürlerle süslenmiştir. Kiliseden geriye yıkıntılar kalmıştır. Nüfus 2014 yılı verilerine göre köyde 303 kişi yaşıyordu. Nüfusun çoğunluğu Gürcülerden oluşuyordu. Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri