Tomas peyniri(Serto, Dorak peyniri veya Karın Kaymağı peyniri) bir çeşit tulum peyniridir. Tomas peyniri Doğu Anadolu Bölgesinin Tunceli, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Kars, Sivas ve Muş illerinde yapılmaktadır. Tomas peyniri, yayık altı ayranının kaynatılması sonucunda elde edilen çökeleğin tereyağ, kaymak veya yoğurt katılarak bileşiminin zenginleştirilmesi ve deri tulumlara basılarak olgunlaştırılmasıyla elde edilir. “Tomas peyniri” adını Yunancada “deri meşin” anlamına gelen tomas kelimesinden almıştır. Yörelere Göre Çeşitleri Erzurum Karın Kaymağı Peyniri Erzurum’un Pasinler ilçesi Esendere mahallesinde yapılmaktadır. Karın Kaymağı peyniri için genellikle koyun sütü kullanılır. İşkembe içine basılan bu peynirin yapımı titizlik ve çok emek istemektedir. Kars Karın Kaymağı Peyniri Genellikle koyun sütünden yapılmakta olup, işkembe içine basılarak muhafaza edilen bu peynir tulum peynirine bu yönüyle benzerlik göstermektedir. Dorak Peyniri Sivas ve Elazığ yöresinde doğal ve katkısız yöntemler ile yapılır. Dorak peyniri, genellikle inek sütünden üretilen ve işkembeye basılarak muhafaza edilen, yağ oranı çok yüksek, tulum peyniri benzeri bir peynir çeşidimiz olarak tanımlanabilir. Kaynakça Kategori:Tunceli mutfağı Kategori:Bingöl mutfağı Kategori:Elazığ mutfağı Kategori:Muş mutfağı Kategori:Sivas mutfağı Kategori:Kars mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki peynirler