Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tophane Elçiler Konferansı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Berlin Antlaşması sonrası Osmanlı'ya görünüşte bağlı özerk Bulgaristan Prensliği kurulmuş; bunun yanında Osmanlı'nın bir eyaleti olan ancak Bulgar veya Hristiyan kökenli valilerin görevlendirildiği bir Doğu Rumeli vilayeti kurulmuştur. Bununla birlikte buradaki Bulgar halk Bulgaristan Prensliği'nin kışkırtması ile 6 Eylül 1885'te bir isyan başlatır. Bu isyan Osmanlı İmparatorluğu'nca Büyük güçlerin müdahale edeceği korkusuyla bölgeye yeterli miktarda birlik sevk edilememesinden bastırılamaz. Büyük güçlerde duruma müdahale eder ve İstanbul'da Osmanlı temsilcileri ile 6 devletin İstanbul'daki Büyükelçileri İstanbul Tophane'de bir araya gelip bu sorunu görüşürler. Bu görüşmeler Nisan 1886'ya kadar sürer. Tophane Elçiler Konferansı bu toplanan konferans, buna karşın Tophane Antlaşması'da Bulgaristan Prensliği ile Osmanlı İmparatorluğu arasında tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir elçilik konferansı sırasında imzalanan bir anlaşmadır. Anlaşma ve bu konferans adını, antlaşmanın imzalandığı Beyoğlu'ndaki Tophane semtinden almıştır. Osmanlı Sadrazamı Mehmed Kamil Paşa ve Bulgaristan Dışişleri Bakanı İliya Tsanov'un yanı sıra Büyük Güçlerin elçileri tarafından imzalanan anlaşma ile, II. Abdülhamid tarafından Bulgaristan Prensi (I.Alexandr), özerk Osmanlı Vilayeti Doğu Rumeli'nin Genel Valisi olarak atandı. Ölümünden sonrasında da oğlu Ferdinand vali olarak kalmaya devam etti. Bu şekilde, Osmanlı İmparatorluğu kendi aleyhine olan tarihinde gerçekleşen "de facto" Bulgaristan'ın Birleşmesi " yani Doğu Rumeli'nin bu Prensliğe savaşsız olarak ilhakını da "de jure" olarak tanınmış oldu. Doğu Rumeli vilayeti de fiilen Osmanlı hakimiyetinden çıkmış oldu. Osmanlı İmparatorluğu tazminat olarak Kırcaali çevresindeki bölgeyi ve Bulgar Prensliği ile Doğu Rumeli'ye başından beri bağlanmak istemeyip direnen fiili hakimiyetin bir türlü Bulgarlarca Berlin Antlaşmasından beri sağlanamadığı Pomakların Dövlen'de kurduğu Pomak Timraş Cumhuriyeti'ni içine alan toplam 1.640km2'lik bir alanı alıp Doğu Rumeli eyaletinden çıkarttırdı, kendine bağladı. Bu antlaşma ile birleşik Bulgaristan'ın toprakları 94.345km2 oldu. Osmanlı İmparatorluğu sevk ettiği kuvvetlerle fazla bir çatışma olmadan Pomak Timraş Cumhuriyeti'ni sona erdirip kendine bağladı. Bulgaristan daha sonra Birinci Balkan Savaşı (1912-13) zaferinin ve Osmanlı yenilgisinin ardından bu antlaşmada verilen toprakları da geri alacaktır. Kaynakça Kategori:Osmanlı İmparatorluğu'nun ikili antlaşmaları Kategori:1886'da Osmanlı İmparatorluğu Kategori:1886'da antlaşmalar Kategori:Osmanlı İmparatorluğu'nun antlaşmaları Kategori:Bulgaristan tarihi Kategori:Bulgaristan antlaşmaları Kategori:Bulgaristan-Türkiye ilişkileri Kategori:19. yüzyılda Bulgaristan Kategori:1886'da siyaset Kategori:Osmanlı döneminde Balkanlar Kategori:Tarihsel belgeler Kategori:İstanbul'daki olaylar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri