Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Toprak işleme

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
sağ|küçükresim|275x275pik| Erken bir yağmurdan sonra toprak işleme Toprak işleme; kazma, karıştırma ve ters çevirme gibi çeşitli türlerde mekanik çalkalama yoluyla toprağın tarımsal olarak hazırlanmasıdır. El aletlerinin kullanıldığı insan gücüyle toprak işleme yöntemlerine örnek olarak kürek çekme, toplama, kazma işi, çapalama ve tırmıklama verilebilir. Hayvan gücüyle yapılan veya mekanize iş örnekleri arasında saban sürme, kultivatör veya diğer silindirlerle yuvarlama, tırmıklama ve kültivatör saplarıyla (dişler) toprak işleme yer alır. Daha derin ve kapsamlı toprak işlemeye birincil, daha sığ ve bazen daha seçici olan toprak işlemeye ikincil topral işleme denir. Pullukla sürme gibi birincil toprak işleme, pürüzlü bir yüzey üretme eğilimindeyken, ikincil toprak işleme, birçok ürün için iyi bir tohum yatağı yapmak için gerekli olan daha pürüzsüz bir yüzey üretme amacıyla yapılır. Tırmıklama ve rototilling genellikle birincil ve ikincil toprak işlemeyi tek bir işlemde birleştirir. "Toprak sürmek" aynı zamanda işlenen toprak anlamına da gelebilir. "Kultivasyon" kelimesinin, "toprak işleme" ile büyük ölçüde örtüşen birkaç anlamı vardır. Genel bir bağlamda her ikisi de tarıma atıfta bulunabilir. Tarımda her ikisi de her türlü toprak karıştırılmasına atıfta bulunabilir. Etkileri [[Dosya:Arròs,_sequer_(26462086444).jpg|küçükresim| Pirinç ekimi. Valensiya Etnoloji Müzesi .]] Olumlu Toprağın üst tabakasını gevşetir ve havalandırır, bu da mahsulün ekilmesini kolaylaştırır. Hasat kalıntısının, organik maddenin (humus) ve besin maddelerinin toprağa eşit şekilde karışmasına yardımcı olur. Yabancı otları mekanik olarak yok eder. Ekimden önce toprağı kurutur (nemli iklimlerde toprak işleme toprağı daha kuru tutmaya yardımcı olur). Sonbaharda yapıldığında, ilkbaharda dikim için pürüzsüz bir yüzey hazırlamaya yardımcı olan donma ve buz çözme yoluyla açıkta kalan toprağın kışın ufalanmasına yardımcı olur. Sümüklü böcek, kesik solucan, ordu solucanı ve zararlı böceklerin istilasını azaltabilir, çünkü bunlar eski mahsullerden kalan artıklar tarafından çekilir. Yüzey kalıntılarında barınabilen bitki hastalıkları riskini azaltır. Olumsuz küçükresim|325x325pik| Sürülmüş toprağı tutan Kenyalı bir çiftçi Ekimden önce toprağı kurutur. Toprak, nitrojen ve gübre gibi besin maddelerini ve su depolama yeteneğini kaybeder. Toprağın su geçirme oranını azaltır. (Toprak suyu eskisinden daha yavaş emdiği için daha fazla akış ve erozyon ile sonuçlanır.) Toprağın işlenmesi, toprak parçacıklarının yapışkanlığının azalmasına ve dolayısıyla erozyona neden olur. Kimyasal akıntı. Topraktaki organik maddeyi azaltır. Mikropları, solucanları, karıncaları vb. azaltır Toprak agregalarını yok eder. Toprak işleme tavası olarak da bilinen toprağın sıkıştırılması. Ötrofikasyon (bir su kütlesine besin akışı). Kaynakça Dış bağlantılar 1696'dan "Resimli Toprak Sürme ve işleme Kılavuzu: Çin'de Kırsal Yaşam" Kategori:Tarım
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri