Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Trabzon Opera Binası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Trabzon Opera Binası'nın yer aldığı kartpostal küçükresim|Trabzon Filarmoni Orkestrası Trabzon Opera Binası, Sümer Opera Binası veya Sümer Sineması, 1912'den yol genişletme çalışmaları kapsamında yıkıldığı 1958'e kadar Trabzon'da yer almış, sanatsal aktivitelerin sergilendiği bir yapıdır. Özellikleri Art Nouveau akımının özellikleriyle inşa edilen yapı arka taraftan tek, ön taraftan iki katlıydı. At nalı şeklinde inşa edilen yapının 13 locası, girişte geniş bir salonu, üst locaların arkasında ise bir balkonu bulunmaktaydı. Tarihçe Yapı, 1912 yılında (bazı kaynaklara göre 1908) Rumlar tarafından finanse edilerek Trabzon Meydan Parkı'nın doğusundaki bölgeye inşa edilmiştir. Gazeteci Refik Ahmet Sevengil'e göre, bina bir Fransız şirketi tarafından yaptırılmış ve belediyeye terk edilmiştir. Her ne kadar binanın opera binası olarak inşa edilmediği iddia edildiyse de, yapıda opera temsillerinin verildiği bilinmektedir. I. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle beraber Azerbaycanlı kişiler tarafından sinema olarak işletmeye açılan opera binasında, Rus sanatçılar Şubat 1922'de Carmen operasından yer alan parçalarla bir gösteri sunmuştur. Sevengil, Atatürk'ün binayı iki kez ziyaret ettiğini iddia etmiştir. İddiaya göre Atatürk Trabzon'a 1924'teki ilk gelişinde eşi Latife Hanımla beraber Dört Cihar oyununu, 1930'daki ikinci gelişinde ise Mon Bey adlı piyesi 6 numaralı locadan izlemiştir. 1925 yılına kadar tiyatro ve müzik salonu olarak da kullanılan yapı, aynı yıl tamamen sinema salonuna çevrilmiş ve Turan Sineması adını almıştır. 1939 ve 1957'de yapının yıkılma teklifi belediye meclisinde konuşulmuş ama her iki seferde de kabul edilmemiştir. Turan Sinemasından sonra Yıldız Sineması ve Sümer Sineması adlarını alan opera binası, 1958'deki yol genişletme çalışmaları sırasında 14 günde 30 işçi tarafından balyozlarla yıkılmıştır. Günümüzde Opera Binasının bulunduğu alan boş bir arazidir. Tepkiler 2020 yılında opera binasının yeniden yapılması konusunda talepler gelmiş ve bazı sanatçıları ücretsiz performans yapacaklarını belirterek yeniden açılma çağrıları yapmıştır: Ali Poyrazoğlu, opera binasının yeniden yapılması halinde 5 kez ücretsiz gösteri yapacağını açıklamıştır. Piyanist Burçin Büke, opera binası yeniden açılırsa 4 pazar günü resital vereceğini belirtmiştir. Kaynakça Dış bağlantılar Trabzon Opera Binası belgeseli - Küller karıştırmak 1933 doğumlu Lütfiye Yazıcıoğlu Trabzon Meydan Parkı ve Opera Binası'nı anlatıyor. Kategori:1912'de tamamlanan yapılar Kategori:1950'lerde yıkılmış yapılar Kategori:Türkiye'deki yıkılmış yapılar Kategori:Türkiye'deki opera binaları Kategori:Ortahisar'daki yapılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri