Trefa ya da Taref (ibranice: טרף, "trehf"), Musevilikte bir yiyeceğin dini kurallara göre yenilmesinin haram olması durumu (Mundar). Bu kelime “Kaşer” (koşer) kelimesinin zıt anlamlısı olarak kullanılır. Genel olarak: Tevrat’ta belirtilen hayvanlar dışındaki hayvanların etleri. Tevrat’ta adı geçen 20 kuşun dışında kalan kuşlar, Pulsuz ve yüzgeçsiz deniz mahsulleri, Her türlü böcek ve haşerat, Yukarıda sayılanlar hayvanlardan çıkan ürünler (Yumurta, süt vs.) gibi besinler trefa (murdar)’dır. Ayrıca yenilmesi serbest olan etlerden üretilse bile: Yenilmesi serbest olan ama Şehita kurallarına uygun kesilmemiş hayvanlar, Etli ile sütlünün bir arada kullanılması. Trefa kapsamına girerler, bu ürünler tüketilemeyeceği gibi, bu tür ürünlerin pişirildiği tencereler, kullanılan kapkacak da Trefa (murdar) haline gelir. Kategori:Yahudi mutfağı