Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Trudovikler

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Trudovikler, (İşçi Partisi veya İşçi Grubu) (Rusça: Трудова́я гру́ппа / Trudovaya gruppa ), 20. yüzyıl başlarında Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde faaliyet gösteren ılımlı bir siyasi işçi partisi idi. Trudovikler, Sosyalist Devrimci Parti (SR) hiziplerinden birinin kopması ile oluşturulmuş bir parti idi. Ayrılırken SR'nin Birinci Duma'daki pozisyonunu savunmaya devam etmeleri gerekçe gösterilmişti. tarafından kurulmuş ve liderlik edilmiştir. küçükresim|165px|sol|(Soldan sağa) "Çalışma grubu" liderleri A. F. Aladin, I. V. Zilkin, S. V. Anakin Torino Bahçesinde Anikin. (1906) [[Dosya:Трудовая группа I Государственной думы.jpg|küçükresim|233px|sağ|I. Devlet Duma'sında Trudovikler. (Rusya Siyasi Tarihi Devlet Müzesi, 1906)]] küçükresim|165px|sol|"Çalışma Grubu" liderleri, A. F. Aladin, I. V. Zilkin, S. V. Anikin, seanslar arası bir molada Torino Bahçesi'nde bir sala binerlerken. (1906) [[Dosya:Трудовая группа 2-й Государственной Думы на совещании фракции (Таврический дворец, Санкт-Петербург, 1907).jpg|küçükresim|233px|sağ|2. Devlet Dumasının bir hükûmet toplantısındaki çalışma grubu. Üçüncü sırada, Vologda ilinden gelen milletvekilleri; soldan 4. sırada Şamanin, 5. sırada Malafevskiy ve 6. Şipin. (Tauride Sarayı, Sankt-Peterburg, 1907)]] Parti, 1905 Rus Devrimi, 1905 Moskova Ayaklanması, Moskova ve Sankt-Peterburg Sovyetlerinde rol oynamıştır. Bu tarım sosyalisti parti, 1905 Rus Devrimi sonrasında Rusya'da toplanan yüzlerce küçük işçi topluluklardan biriydi. Devrim Çarlığı kaldırmaz iken, gücünü kısıtlamakla yetinmişti. Fakat bu değişiklikler, devrimcilerin umduğu demokratik, liberal toplum boyutunda değildi. Sonuç olarak, parti kuruldu ancak ilk dönemde küçük kaldı. Trudovikler, Çar II. Nikola tarafından 1905 Devrimi'nden sonra kurulan ulusal meclis Devlet Duması'nda sandalye kazandıklarında tanınırlıklarını arttırdılar. 1906 ve 1907 yıllarındaki seçimlerde oluşturulan 1. ve 2. meclislerde 100 sandalyenin üzerinde milletvekilliği kazantılar. Duma meclisinde yer bulan partilerden Trudovikler, köylüler ve Narodnizm çizgisindeki aydınlardan oluşan küçük burjuva demokratlardan oluşuyordu. Fraksiyonun ilk ortaya çıkışı, 1906 yılında 1. Duma'da bulunan bir grup köylü milletvekili tarafından oluşturulmuştu. Siyasi pozisyonları, Duma'daki Kadetler ve Sosyal Demokratlar arasında gidip geliyordu. I. Dünya Savaşı başladığında sosyal milliyetçi bir siyasi tavır içine girdiler. Burjuva demokratların zafgeriyle sonuçlanan Şubat Devrimi'nden sonra Halkçı Sosyalistlerin Trudoviklerle birleşti. Trudovikler bu hükûmeti, temsilcilerini de vererek destekledi. Ayrıca bakınız Rus İç Savaşı Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar Kategori:İşçi partileri Kategori:Rus Devrimindeki siyasi partiler Kategori:Tarım politikası Kategori:1906'da kurulan siyasi partiler Kategori:1917'de kapatılan siyasi partiler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri