Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tunca Vadisi Tabiat Parkı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır. Tarihçe Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 11 Temmuz 2013 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Coğrafya Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesinde yer almaktadır. 4.082 Ha'lık bir alanı kaplamaktadır. İlçe, Rize il merkezine uzaklıktadır. Ekosistem Flora Park içerisinde ağırlıklı görülen bitki türleri şunlardır: Rhododendron caucasicum, Vaccinum myrtillus, Vaccinium arctostaphylos, Rhododendron luteum, Rhododendron smirnowii, Sorbus aucuparia, Sambucus nigra, otsu bitkilerde; Zibbaldia parviflora, Nardus stricta, Achillea caucasica, Achillea rizensis, Thymus numullarius, Lotus corniculatus, Lotus caucasica, Rumex alpinus, sucul yerlerde: Caltha polupetala, Primula longifolia, Juncus effusus, Carex sylvatica Hudson. subsp. latifrons (V.Krecz) Ö.Nilsson., Carex oligantha SteudelJuncus tenageia Ehrh., Juncus articulatus L., Elymus lazicus (Boiss.) Melderis. subsp. lazicus (Boiss.) Melderis., Poa angustifolia L., Dactylis glomerata, Prunella vulgaris L., Hypericum ve sonbaharda ise Crocus vallicola ve Crocus scharojanii türleridir. Aralarda yer yer çok da boyu uzamayan çalımsı Fagus orientalis, Salix caprea, Rubus idaeus, Daphne glomerata gibi taksonlar seyrek olarak görülmektedir. Orman altında kayalık zeminde gelişen diğer bazı ağaç ve çalı türleri arasında Betula medwedewii, Sambucus niğre, Acer platanoides, Rhododendron luteum ve Rhododenron smyrnovii, Quercus ponticum ve Vaccinium arctostaphyllos gibi çalı türlerine ve yüksek boylu otsu bitkilere ve özellikle eğreltiotlarına rastlanılmaktadır. Fauna Park içerisinde ağırlıklı görülen hayvan türleri şunlardır: Mertensiella caucasica (Kafkas Semenderi), Rana macrocnemis (Uludağ Kurbağası), Ommatotriton ophryticus (Şeritli Karadeniz Semenderi), Bufo bufo (Siğilli Kurbağa), Pelodytes caucasicus (Kafkas Kurbağası), Dolichophis schmidti (Hazer Yılanı), Coronella austriaca (Avusturya Yılanı), Yoz atmaca, Kızıl şahin, Kaya kartalı, Kızıl çaylak, Arı şahini. Rekreasyon imkanları Tabiat Parkı kuzeyindeki Nolaşkari mevkiinden Tabiat Parkı doğusunda yer alan İntor Buzul Gölü'ne giden yol ile yine Nolaşkari mevkiinden Tabiat Parkı güneyindeki Göleteği Buzul alanına giden yol, orman, alpin-sup albin çayırlarıyla doğa yürüyüşleri için çok ideal bir yürüyüş parkuru oluşturmaktadır. Kaynakça Kategori:Türkiye'deki tabiat parkları Kategori:Rize'deki parklar Kategori:Ardeşen
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri