Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uçlu kalem

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|upright=1.09|Parçalarına ayrılmış bir uçlu kalem küçükresim|sağ|upright=0.91|STAEDTLER 925 65 Uçlu kalem veya basmalı kalem olarak adlandırılan; iç mekanizması prinç, alüminyum ve çelik gibi maddelerden imal edilen yazım gerecidir. Her biri belirli uç kalınlıklarına sahiptir. Kalem arkasından kendisine özgü olarak konulan uçların, konulduğu yerden bas-çek tekniği ile içerideki mekanizmasının çalışmasından dolayı basmalı kalem ismini almıştır. Uç konulan kısım kalemin yazı kısmındaki uç kalınlığına göre değişiklik göstermektedir ve her biri sadece kendine özgü uçlar ile çalışmaktadır. Uç konulan kısımda genellikle bir kapak bulunur. Uç konduktan sonra kapak kapatılır ve bas-çek tekniği uygulanmaya başlanır. Bu sayede kalem içerisindeki yaylı mekanizma çalıştırılmış olur. Uç mekanizma içerisinde ilerleyerek kalemin yazım kısmına iletilir ve bu sayede yazım gerçekleştirme imkanına sahip olunur. Genel olarak uç çapları 0.2-0.4mm, 0.5mm, 0.7mm, 0.9mm ve 1.0mm olarak ayrılmaktadır. En çok kullanılan uç çapları 0.5mm ve 0.7mm'dir. 0.3mm uçlar genellikle teknik çizimlerde kullanılmaktadır. 0.9 ve 1.0mm'ler ise genel olarak uçlu versatil kalem ile yeni yazıma başlayan ve alışma sürecinde olanlar tarafından tercih edilmektedir. Daha nadir kullanılan 0.2-0.4mm aralığında uç kullanan kalemler daha az üretilmektedir ve bu kalemlere uygun uçlar bulmak daha zordur. Bu kalemler genellikle profesyoneller tarafından kullanılır. Gelişlen teknoloji ile versatil kalemler de sürekli olarak geliştirilmiştir. Bu sayede bazılarının da uç konulan kısımlarında silgi bulunmaktadır. Kimisi çevirerek içeriden dışarıya çıkan, kimisi de direkt olarak kullanılmaktadır. Genel anlamda versatil kalem metal ve plastik parçalardan oluşmaktadır. Bu kalemin kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Özel Mekanizmalar Bazı kalemler, farklı mekanizmalar kullanmaktadır. Shaker Bu mekanizma, kalem kullanıcısının kalemi tutuş açısının bozulmadan ucu çıkarmasını sağlayan bir mekanizmadır. Kalemi salladığınızda uç çıkaran bir mekanizmadır.upright=1|küçükresim|right|Çalkalayınca uç çıkaran bir kalem Çevirme Bazı kalemler gövde bölgesindeki parçayı çevirerek ucu çıkarmanızı sağlar. Daha gelişmiş mekanizmalara sahip kalemler ise çevirdiğinizde ne kadar uç çıkacağını ayarlamanıza izin verebilir. Otomatik Bu mekanizma ise çıkmış uç miktarı azaldığında otomatik olarak uç çıkmasını sağlar. Auto kalem olarak geçer. Uç Kırılmasına Dayanıklı Mekanizma Bazı uçlu kalemler sahip oldukları uç koruma mekanizması sayesinde uç kırmazlar.upright=1|küçükresim|right|Uç kırılmasına dayanıklı bir kalem Ucu körelmeyen kalemler Bu kalem mekanizması kalemin ucu kağıda her dokunduğunda kalem ucunun dönmesini sağlar.Bu sayede kalemin ucu eşit şekilde aşınır ve yazı netliği bozulmaz.upright=1|küçükresim|right|Özel mekanizması sayesinde ucu körelmeyen kalem Kaynakça Kategori:Ofis araç ve gereçleri Kategori:Kalemler Kategori:Yazma aletleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri