Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ukraynalılaştırma

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ukraynalılaşma (Ukraynaca: Українізація), Ukrayna dilinin kullanımını artırma ve gelişimini kolaylaştırma ve eğitim, yayıncılık, hükûmet ve din gibi kamusal yaşamın çeşitli alanlarında Ukrayna ekinini diğer unsurlarını önerme politikası veya uygulamasıdır. Terim aynı zamanda Ukraynalı olmayanların veya Rusça konuşan Ukraynalıların Ukrayna ekinine ve diline asimile edildiği bir süreci tanımlamak için de kullanılır. 1991'de Ukrayna'nın Bağımsızlık Bildirgesi'nden sonra, Ukrayna hükûmeti, Ukrayna'nın kullanımını artırmak ve ülkenin eğitim sisteminden, hükûmetinden ve ulusal TV'den, radyo programlarından ve filmlerinden kademeli olarak kaldırılan Rusça'yı caydırmak için Ukraynalılaşma politikası izlemeye başladı. 2017 yılına kadar, "Eğitim Üzerine" yasası, Ukraynalı ailelere (ebeveynler ve çocukları) okullar ve çalışmalar için ana dillerini seçme payı verdi. Bu yasa, Ukrayna dilini, etnik azınlıkların çocukları dışında, kendi dillerinde ve daha sonra iki dilli olarak öğretilecek olan tüm okullarda birincil eğitim dili durumuna getirmek için yenilendi. Ukraynalaşmanın önemli bir erken örneği, Sovyet Ukrayna topraklarında ve Rusya SFSR'nin güney bölgelerinde Sovyet iktidarını güçlendirmeyi amaçlayan Sovyet yerlileştirme politikası Ruslaştırma ile ilgilidir. Çeşitli biçimlerde, Ukraynalılaşma politikaları, Ukrayna'nın 20. yüzyıl tarihinin birkaç ayrı döneminde, biraz ayrı ereklerle ve başka tarihsel bağlamlarda olmasına karşın, aynı zamanda ortaya çıkmıştır. Batı tarih yazımında, Ukraynalılaşma terimi aynı zamanda Ukrayna topraklarında yaşayan etnik azınlıkları, Ukrayna ekininin ile kimliğinin baskıyla asimilasyonu yoluyla etnik kimliklerini terk etmeye zorlayan bir politika ve bunun sonucunda ortaya çıkan bir süreci de belirtir. II. Dünya Savaşı'nın ardından, Ukrayna SSC'de bu süreç, bazı etnik azınlıkların sınır dışı edilmesi ve ekinsel kalıtlarına el konulmasından önce gelmişti. "Ukraynalılaşma" da bu eylemler bağlamında kullanılmaktadır. 1917–1923: Rus Devrimi'nden sonraki zamanlar Ana madde: 1917'de Rus İmparatorluk Ordusu'nun Ukraynalaştırılması 1917 Rus Devrimi'nin ardından Rus İmparatorluğu dağıldı ve Ukraynalılar bağımsız bir Ukrayna devleti için uğraşlarını yoğunlaştırdılar. I. Dünya Savaşı'nın kaosunda ve devrimci değişikliklerde, yeni ortaya çıkan bir Ukrayna devleti ortaya çıktı, ancak başlangıçta devletin yaşamı devam etmedi. Yönetim organı olan Merkezi Rada, dış güçler ve iç savaş arasında Ukrayna üzerinde denetim sağlamaya çalışırken, yalnızca sınırlı bir ekinsel gelişme gerçekleşebilirdi. Bununla birlikte, çağdaş tarihte ilk kez, Ukrayna'nın kendi hükûmeti vardı ve Ukrayna dili devlet işlerinde kullanım kazandı. Kaynakça Kategori:Kültürel asimilasyon Kategori:Ukrayna milliyetçiliği Kategori:Ukraynaca Kategori:Kültürel bölgeler Kategori:Ukrayna'da kültür
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri