Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ülgün Kuşatması

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ülgün Kuşatması, 1714-1718 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre. Pasarofça Antlaşması imzalandıktan (21 Temmuz 1718) sonra bir oldubitti yaratarak Ülgün'ü ele geçirmeye çalışan Venedik donanması ve ordusu 25 Temmuz-4 Ağustos arasındaki kuşatma boyunca kaleyi savunan garnizona takviye olarak gelen Osmanlı birliği tarafından 4 Ağustos 1718'de ağır bir yenilgiye uğratıldı. Kuşatma Venedik Cumhuriyeti Pasarofça Antlaşması'nın imzalandığı 21 Temmuz 1718'den sonra bir oldubitti yaratarak Ülgün'ü ele geçirmeye çalıştı. Bu çerçevede Amiral Pisani komutasındaki (nakliye gemileriyle birlikte) yaklaşık 200 parçalık Venedik donanması 25 Temmu'da Ülgün limanının önüne geldi ve (Venedik hizmetindeki Avusturyalı komutan) Johann Matthias von der Schulenburg ile General Mocenigo komutasındaki 11.000 kişilik orduyu karaya çıkarttı. Karadağ'ın Osmanlılara sürekli isyan halindeki lideri Danilo'nun da yardımıyla Venedik ordusu Osmanlıların yaklaşık 2.000 kişilik garnizonla savunduğu kaleyi kuşattı. Temmuz sonuna doğru Venedik Senatosundan savaşın sona erdiğine dair uyarı gelmesine rağmen Venedik ordusu kuşatmayı sürdürdü. Buna mukabil, İşkodra Muhafızı Kurt Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı birliği Ülgün kalesinin yardımına koştu. Takviye birliği 3 Ağustos'ta kalenin önüne yaklaştığında komuta kademesi hava durumundan ertesi gün fırtına çıkacağını ve Venedik donanmasının limandan ayrılmak zorunda kalacağını, bu nedenle karada mahsur kalacak kuşatmacılara şafak vakti hücum etmenin doğru olacağını değerlendirdi. 4 Ağustos'ta çıkan fırtınada Venedik donanmasının 36 savaş gemisi ve tüm nakliye gemileri battı. Kurt Mehmed Paşa komutasındaki Türk birliğinin hücumuyla 1.500'e yakın Venedik askeri ölürken ağır kayıplar veren Venedik ordusu gerisinde 100 top da bırakarak düzensiz bir şekilde çekildi. Kuşatma sonrası Savaş hukukuna aykırı olan bu davranışın Pasarofça Antlaşması'nın taraflar arasında onay sürecinin devam ettiği bir dönemde (29 Temmuz-7 Ağustos) ifasının Venedik tarafınca Osmanlılara karşılık vermeye zorlama gayesi olduğu, bu sayede (Venediklilerin açısından Mora'nın kaybı nedeniyle dezavantajlı bir antlaşma olan) Pasarofça Antlaşması'nın yürürlüğe girmemesinin hedeflendiği de değerlendirildi. Osmanlılar da Venedik saldırısını püskürttükten sonra misilleme amaçlı Venedik topraklarına girmediler. Bunun yerine, Antlaşmanın'nın "tarafların barışa karar verdikleri andan itibaren, taraflardan birinin icra ettiği saldırgan davranışlardan doğan zararın tazmini" hükmünü âmir 23. maddesi uyarınca Venedik ordusunun Ülgün'e verdikleri zarardan dolayı tazminat aldılar. Kaynakça Kategori:Osmanlı İmparatorluğu'nun kuşatmaları Kategori:1710'larda Osmanlı İmparatorluğu Kategori:1710'larda çatışmalar Kategori:Karadağ tarihi Kategori:Osmanlı-Venedik savaşları'nda muharebeler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri