Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ülkelere göre nükleer enerji üretimi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Nuclear_Power_Plant_Cattenom.jpg|küçükresim| Fransa'daki Cattenom Nükleer Santrali. Fransa, elektriğinin yaklaşık dörtte üçünü nükleer enerji ile üretiyor.]] Nükleer santraller şu anda 30 ülkede faaliyet gösteriyor. Çoğu Avrupa, Kuzey Amerika, Doğu Asya ve Güney Asya'dadır. Amerika Birleşik Devletleri en büyük nükleer enerji üreticisi iken, Fransa nükleer enerji ile en fazla elektrik üreten ülkedir. Fransa, enerji güvenliğine dayalı mevcut bir politika nedeniyle elektriğinin yaklaşık %75'ini nükleer enerjiden elde etmektedir. Politikada yapılan bir değişikliğe göre ülke, 2035 yılına kadar bu oranı %50'ye düşürmek zorunda. 2012'de küresel nükleer elektrik üretimi 1999'dan bu yana en düşük seviyesindeydi. Çin, yapım aşamasında olan 11 yeni reaktör sayesinde en hızlı büyüyen nükleer enerji programına sahiptir ve ayrıca Hindistan, Rusya ve Güney Kore'de de önemli sayıda yeni reaktörler inşa edilmektedir. Aynı zamanda, en az 100 adet reaktör "büyük olasılıkla önümüzdeki 10-15 yıl içinde kapatılacaktır". Pakistan 2030 yılına kadar üç veya dört nükleer santral inşa etmeyi planlıyor. Ek olarak Slovenya, iklim değişikliğini tersine çevirmek için nükleer enerjiyi kullanmada dünyaya öncülük etmektedir. Yetkililer, fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye güvenerek ve sürdürülebilir ulaşım, konut ve endüstri seçeneklerinden yararlanarak 2050 yılına kadar karbon nötr hale geleceklerini açıkladı. Sloven yetkililer 2027 yılına kadar yeni bir nükleer santral inşa edip etmeyeceklerine karar vereceklerini açıkladılar. Bazı ülkeler geçmişte nükleer reaktör işletirken bundan vazgeçmiştir. İtalya 1987'de yaptığı bir referandum sonucu tüm nükleer istasyonlarını 1990 yılında kapattı ve o zamandan beri nükleer enerji kullanmamaktadır. Kazakistan ve Ermenistan gelecekte nükleer enerjiyi yeniden devreye sokmayı planlıyor. Belarus'un ilk nükleer santrali yapım aşamasındadır ve 2020'nin sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Proje Rusya tarafından finanse edilmektedir. Bazı ülkeler ise şu anda nükleer enerji santralleri işletmesine rağmen nükleer enerjiyi aşamalı olarak sonlandırmayı planlıyor. Bunlar Belçika, Almanya, İspanya ve İsviçre'dir. İsveç ve Tayvan gibi diğer ülkeler de aşamalı olarak kullanımdan kaldırmayı düşünüyor. Avusturya ve Filipinler ise inşası tamamen bitmiş nükleer santrallerini hiçbir zaman kullanmaya başlamadılar. Küba, Libya, Kuzey Kore ve Polonya inşaatına başladıkları nükleer santralleri mali, siyasi ve teknik nedenlerle hiçbir zaman tamamlamamışlardır ve Avustralya, Azerbaycan, Gürcistan, Gana, İrlanda, Kuveyt, Umman, Peru, Singapur ve Venezuela ise hiçbir zaman planladıkları nükleer santrallerin inşasına başlamamışlardır. Genel bakış küçükresim|Ülkelerin ürettiği nükleer enerjinin ulusal güç üretimlerine kıyasla oranı küçükresim|Avrupa'daki nükleer santraller Kaynakça Kategori:Nükleer teknoloji Kategori:Ülkelerine göre nükleer enerji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri