Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Vektörskop

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Test sinyali (Beyaz, sarı, camgöbeği, yeşil, mor, kırmızı, mavi, siyah; siyah ve beyaz için renk sinyali genliği sıfır) küçükresim|Vektörskop ekranında 6 renge ilişkin vektörlerin yanı sıra bir de 135 derecedeki kısa burst vektörü vardır. Vektörskop, televizyon yayıncılığında renk türü ayarında kullanılan bir ölçü aletidir. Renk sinyali Analog televizyon yayıncılığında renk bilgisi aydınlık sinyali üzerine bindirilmiş yüksek frekanslı bir sinyal ile iletilir. PAL ve NTSC sistemlerinde bu sinyalin genliği renk doyumunu (canlı renkler yüksek doyumlu), fazı ise renk türünü belirler. Aynı zamanda hem genlik hem de faz bilgisini ileten modülasyon türüne karesel genlik modülasyonu (quam) denilir. Bu bilgilerin iletişim sırasında değişmesi görüntünün canlılığının veya renk türünün değişmesi anlamına gelir. Özellikle fazda ufak bir kayma ten renginin sarı veya kırmızı olması gibi istenmeyen bir sonuç verebilir. Bu sebeple faz her satır öncesinde gönderilen ve burst adı verilen bir pilot sinyalle denetlenir. Buna rağmen doğrusallık bozukluklarının yol açabileceği sorunlar saptanması ve gerekli ayar işlemlerinin yapılabilmesi için vektörskopla denetim yapılır. Test sinyali Renkli televizyon test sinyali üç ana ve üç ara olmak üzere altı renkten oluşur. Bu renkler aydınlık seviyesine göre ekranda sıralanır. En yüksek aydınlık düzeyi sarıdadır. (% 89). Daha sonra sırasıyla, camgöbeği, yeşil, mor, kırmızı ve mavi (% 11) gelir. Bunlardan mavi, kırmızı ve yeşil ana renk, diğerleri ise ara renktir. Vektörskop şablonu Vektörskoplarda her rengi ifade eden vektörleri gösteren bir şablon vardır. Bu şablonda 3 temel (kırmızı, yeşil, mavi) ve 3 ara (sarı, camgöbeği ve mor) rengin yanı sıra börst fazı da gösterilir. Vektörlerin açısı renk türünü, uzunluğu ise doyumu (canlılık) ifade eder. Test yayını sırasındaki fazları 360 derecelik bir şablon üzerinde gösteren vektörskopta, renkler x ekseninden itibaren saatin tersi yönde şu şekilde sıralanır: Mor, kırmızı, sarı, yeşil, camgöbeği ve mavi. Mor ile yeşil arasında, kırmızı ile camgöbeği arasında, sarı ile mavi arasında 180 derecelik faz farkı vardır. Diğer renk türleri aralarda yer alır. Mesela turuncu kırmızı ile sarı arasındadır. Pastel renklerde vektörler canlı renklere oranla daha kısadır. Buna karşılık beyaz ve gri gibi nötr renklerde vektör uzunluğu (yani renk sinyali genliği) sıfırdır. Ayrıca PAL sisteminde burst fazının iki satırda bir değiştirildiği için börst sinyaline ait iki vektör vardır. Kaynakça Kategori:Ölçü aletleri Kategori:Televizyon teknolojisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri