Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

WASP-52

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
WASP-52, Kanatlıat takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 570 ışık yılı uzaklıkta bulunan K-tipi ana kol yıldızıdır. 10,7 milyar yıl ile Güneş'ten daha yaşlı, ancak benzer bir ağır metal miktarına sahiptir. Belirgin bir yıldız lekesi aktivitesine sahiptir ve yıldız yüzeyinin %3 ila %14'ü ışık yuvarının geri kalanından 575 K daha soğuk olan bu alanlarla kaplıdır. 2015 yılındaki bir çoklu yıldız araştırmasında herhangi bir yoldaş yıldız tespit edilemedi. 2019 yılında Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) 100.kuruluş yılı kutlamaları kapsamında dünya genelinde başlatılan ötegezegen isimlendirme kampanyasında, Türk gök bilimciler tarafından Anadolu olarak adlandırıldı. Gezegen sistemi 2012 yılında, dar ve dairesel bir yörüngede geçiş yapan gaz devi bir Sıcak Jüpiter gezegeni WASP-52b tespit edildi. Gezegen, Aralık 2019'da Türk gök bilimciler tarafından Göktürk olarak adlandırıldı. Gezegenin gündüz (1.481 ± 34 K) ve gece (1.224 ± 77 K) arasında ölçülen küçük bir sıcaklık farkı vardır. Yörüngesi, yıldızın ekvator düzlemi ile iyi hizalanmıştır ve hizalama sapması 5,47°dir. 2016-2020 yılları arasında, Adıyaman Üniversitesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin yaptığı gözlemlere dayanan geçiş zamanlama değişimleri araştırmaları sonucunda sistemde ek gezegenlerin varlığı tespit edilemedi. 2020'de alınan bir transmisyon spektrumu hidrojen, sodyum ve potasyumun varlığını ortaya çıkardı, fakat sodyum ve potasyum çizgileri gezegenin kendisinden ziyade volkanik olarak aktif uydularından kaynaklanıyor olabilir. Atmosferin, yüksek rüzgarları ve nispeten normal seviyenin altında olan bulutları yoktur ve bu da ağır elementler tarafından önemli ölçüde zenginleştirilmediğini gösterir. 2020 yılında fotometri tekniğiyle ultra dar bantlı bir filtre kullanılarak yapılan araştırmada gezegen atmosferinin uzaya kaçtığına dair hiçbir işaret tespit edilemedi, fakat 2022'de güncellenen ölçüm, milyar yılda %0,5'lik kütle kaybı oranıyla tutarlı olarak helyum kaçışı belirtilerini göstermiştir. Kaynakça Kategori:Kanatlıat takımyıldızı Kategori:K-tipi ana kol yıldızları Kategori:Gezegen geçiş değişkenleri J23135873+0845405
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri