küçükresim|sağ|Yahni Yahni, sebze (çoğunlukla; biber, domates, patates, fasulye), et, baharat veya deniz ürünlerinin, et suyu veya kemik suyu ya da sos ile pişirilmesiyle yapılan ana yemektir. Bazı yöresel yahni çeşitleri şunlardır: Ayvalı dana yahni Burgonya usulü sığır yahnisi Karidesli acılı yahni Tavuk yahnisi Çömlekte kuru kayısı yahnisi (Nevşehir) Dana eti yahnisi Etli pırasa yahnisi Kabak yahnisi (Erzincan) Karın yahnisi (Sivas) Tatlı yahni (Bursa) Kırmızı mercimekli yahni Papaz yahnisi (Zonguldak) Pirinçli biftek yahnisi Sakız yahnisi (İzmir) Sebzeli balık yahnisi Ekşili yahni Aşmalı yahni (Erzurum) Ciğer yahnisi Osmanlı Mutfağındaki Yahni Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çeşitli yahni tarifleri vardır. Bunlar: Beyaz Yahni Kırmızı Yahni Dana Etinden Papaz Yahnisi Maydanozlu Yahni Sarımsaklı Yahni İncik Yahnisi Paça Yahnisi Tavşan Yahnisi Yaka Yahnisi Domatesli Kızartma Yahni Uskumru Balığından Papaz Yahnisi Nev‘-i dîğer (Papaz Yahnisi) Lisân-ı Efrencîde İstofato kum patates tabir olunan yahni (Etli patates yahnisi) Yağsız Balık Yahnisi Tavuk Yahnisi Ayrıca bakınız Tafâyâ Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki sebze yemekleri Kategori:Türk mutfağındaki et yemekleri Kategori:İran mutfağı