Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yakut mutfağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Yakut veya Saha mutfağı (Yakutça: Саха аһа), Yakutların geleneksel yemek pişirme tekniklerini ve mutfak sanatlarını kapsar. Mutfak, bölgenin kuzey iklimi ve Yakut halkının geleneksel pastoral yaşam tarzının yanı sıra Rus mutfağından da etkilenmiştir. Yakut mutfağı genellikle büyük ölçüde süt, et, balık ve toplayıcılık ürünlerine dayanır. Et ve süt yemekleri [[Dosya:Dish_Stroganina_.jpg|küçükresim|Stroganina, popüler bir yakut yemeğidir.|alt=]] En tanınmış Yakut yemeklerinden biri ince, çiğ ve dondurulmuş balık dilimlerinden yapılan stroganinadır. Ancak, stroganina tay eti ve karaciğer kullanılarak da yapılır. Bu yemek, şişeden konulan bir baharatla baharatlanarak yenilir. Bir başka sevilen balık yemeği, soğan, tuz, biber vb ile terbiyelenmiş dondurulmuş balık küplerinden oluşan indigirka olmaktadırdır. Haşlanmış ve tuzsuz olarak hazırlanan et lükstü ve genellikle ziyafetlere ayrılırdı. Sadece hasta hayvanlar kesilir ve genellikle törensel olarak tüketilirdi. Sevilen yemek, khaan ise at veya sığır kanı ve bağırsaklardan yapılan bir tür kan sosisi yemeğidir. İnekler sadece yaz başında sağılabilse de, süt ürünleri tarihsel olarak Yakutların tükettiği gıdaların en önemli bölümünü oluşturuyordu. Yakutlar, sütü içmenin yanında, tereyağı, lor, kımız ve suorat adlı kalın bir yoğurt yapmak için de kullanırdı. İçecekler Yakutlarda kımız ve vodka yaygın olarak içilir. Tatlılar sağ|küçükresim|Kierchekh sevilen bir yakut tatlısıdır.En sevilen tatlılardan birisi, sütün de eklenebileceği krem, çilek ve şekerden yapılan tatlı bir yemek olan kierchekh'dir. Toplayıcılık Yakutlar toplayıcılık yaparak elde ettikleri yiyeceklere de bağımlı yaşamıştır. Halk, geleneksel olarak, öğütülmüş çam tahtasının süt ile karıştırılmasıyla oluşan bir tür un tüketmiştir. Kadınlar yabani soğan, çilek, yabani sarımsak, zambak ve çeşitli kökleri toplardı. Rus sömürgeciliği beraberinde ekmek, şeker, çay, votka ve tarımı yapılan tahıllar da Yakut mutfağına girdi. Mantarlar, daha önce sadece halüsinojenik amaçlar için kullanılmış olmakla birlikte, Rusların gelmesinden sonra yiyecek olarak tüketilmeye başlanmıştır. Kaynakça Kategori:Yakut mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri