Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yanarsu Çayı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Garzan Çayı (ortada:Arzen Su) Yanarsu Çayı, Dicle'nin kolu olan çaydır. Eski adı Garzan Çayıdır. Garzan Çayı uzunluğu 168km, debisi 49,3 m/sn'dir. Ortalama yıllık su potansiyeli 830 milyon m'tür. Akarsu üzerine kurulu Garzan Barajından 332 hektar arazi sulanmaktadır. Elektrik üretimi de yapılan barajın kurulu güçü 52 MW'tır. Garzan Çayı Muş Güneyi Dağlarından doğar. Çayın yukarı havzası genç oluşumlu "V" şekilli vadilerden oluşur. Orta kısımda vadi genişler, nehrin eğimi azalır. Neojen devri çökelleriyle kaplı bu alanda çay menderesler çizerek akar. Aşağı çığırında akarsu araziye gömülmüştür. Akarsu bazen geniş taşkın ovalarında örgülü kanallarla, bazen de dar vadiler de akar. Akarsu havzasında Neolitik devri, Kalkolitik devri ve Demir Çağı zamanı yerleşmeleri bulunur. Mart ve Nisan aylarında karların erimesiyle maksimum akıma ulaşan nehir, Ağustos ve Eylül aylarında buharlaşma, yağış azlığı ve su kullanımı nedeniyle kuruyacak duruma gelir. Güçlü kolları olmayan akarsu İkiköprü kasabası kuzeyinden gelen Bakırçay ile Değirmendere akarsuları ile birleşir. Garzan Çayına dökülen akarsuların çoğu mevsimliktir ve yazın yatakları çoğunlukla kurur. Garzan Çayı'nın en önemli beslenme alanı Bitlis Masifidir. Güneydoğu Torosları dikine kesen akarsu Kozluk ilçesi güneyinde Garzan Ovası'nı geçerek Dicle Nehri'ne dökülür. Yer şekillerinin de etkisiyle akarsu drenaj ağı dantritik (ağaçsı) yapıdadır. Kaynakça Kategori:Türkiye'deki çaylar Kategori:Dicle Nehri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri