Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yel İyesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Yel İyesi (Çuvaşça: Ҫил ийи "Şil iyi", Yakutça: Тыал иччи) - Türk, Tatar ve Altay mitolojisinde Rüzgâr Ruhu. Çel (Cel, Şil) İyesi / Eğesi / Ezi / Issı / İççisi olarak da bilinir. Moğollar Salhın (Halhın) Ezen derler. Özellikleri Rüzgârın koruyucu ruhudur. Her rüzgâr için farklı bir İye vardır. Türklerde rüzgâr hızı ve doğaüstü güçleri anımsattığı için daima ilgi çekici bir konu olmuştur. Hakas halk kültüründe de "Şil Ezi" adında bir rüzgâr iyesine rastlanır. Rüzgâr iyesinin adı Azeri halk inancında "Haydar" olarak da anılır. Haydar Haydar, Yel İyesine Azeri kültüründe verilen addır. Halk arasındaki bir rivayete göre; yedi renkte yumak dolayıp dizinin altına koyduktan sonra, esen rüzgâr nedeniyle yumak yuvarlanıp gittiği için Haydar'a sinirlenen Fatma Kadın, belindeki ok ve yayı çıkarıp onu vurmak istemiştir. Yayı düzgün tutamamasından yararlanan Haydar ise gülerek kaçıp, Fatma Kadının yünlerini göğün yedinci katına sarmıştır. Böylece Gökkuşağı oluşmuştur. Azeriler harman savrulduğunda rüzgârı çağırmak için şöyle bağırırlar; Haydar, Haydar, es de gel, Yedi harman basta da gel! Haydar, Haydar, ekmek ver, kişilere yürek ver, Harmanları yığmaya serin serin rüzgâr ver. Daha sonra da "Hayder baba, gel payını götür!" diye kendisine seslenirler. Kazaklar da harman savurdukları zaman rüzgâr olmazsa, "Rüzgâr Sahibi" olarak bilinen "Mir Hayder" dedikleri ruhu "Mir Hayder, Mir Hayder, gel Mir Hayder!" diye çağırırlar. Rüzgârlara göre İyeler Türk halk kültüründe belli başlı rüzgâr adları şu şekildedir ve her birinin iyesi vardır. Akyel (Akçayel): Doğudan eser. Bozyel (Bozcayel): Doğudan eser. Gökyel (Gökçeyel): Batıdan eser. Kıryel (Kırcayel): Batıdan eser. Kızılyel: Güneyden eser. Alyel: Güneyden eser. Karayel: Kuzeyden eser. Kuzyel: Kuzeyden eser. Günyeli (Künyeli): Güneyden / Gündüz eser. Tünyeli (Dünyeli): Kuzeyden /Gece eser. Alakyel: Kuzeydoğudan eser. Azakyel: Kuzeydoğudan eser. Korumyel: Güneydoğudan eser. Çakmakyel: Güneydoğudan eser. Tersyel: Sıcak eser. Çölyeli: Samyeli. Çöllerden eser. Uluyel: Fırtına demektir. Ilıyel: Denizden eser. Isıyel: Denizden eser. Tanyeli: Sabah eser. Yağaryel: Yağmur rüzgârıdır. Kanyel:' Kasırga demektir. Etimoloji (Yel/Yil/İl) kökünden türemiştir. Esinti anlamı vardır. Havanın yer değiştirmesi nedeniyle meydana gelen akım. Ruh, can, gizem gibi anlamlarla aynı kökten kaynaklanır. Rüzgâr, esinti demektir. Ayrıca, can, ruh, cin gibi anlamları kök içinde taşır. Yel girmesi kavramı bu anlayışın en belirgin göstergesidir. Örneğin şamanın, trans halindeki ruhuna “Yelgen” adı verilir. Yeleğen ise yel gibi hızlı, süratli anlamına gelir. Kaynakça Dış bağlantılar Terekeme Türkleri Kategori:Türk mitolojisi Kategori:Efsanevi yaratıklar Kategori:İyeler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri