Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yelkenli

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|200px|Ahşap yelkenli tekne Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır. Teknenin şekli, yelkenlerinin sayısı ve düzenine göre farklı isimlerle adlandırılır. Türk sularında yelkenli olarak kullanılabilir en yaygın sabit salmalı tekne gulettir. Ancak gulet ve Ege Denizi'nin diğer yaygın teknesi tırhandil, özellikle son 40 yılda daha çok makine ile kullanılır hale gelmişlerdir. Yelkenli gemileri ilerleten, kabasorta arma veya , sübye arma kullanan çeşitli yelken planları vardır. Bazı gemiler her direk üzerinde kare yelkenler taşır. Üç veya daha fazla direk olduğunda brik ve tam teçhizatlı gemidir. Diğerleri, örneğin bazı uskunalar gibi her direkte yalnızca baş-kıç yelkenleri taşır. Diğerleri, barka yelken, barqentin ve brigantin dahil olmak üzere kare ve ileri-geri yelkenlerin bir kombinasyonunu kullanır. Yelkenli tipleri Monohull veya mono: Tek gövde üzerine inşa edilmiş tek direkli yelkenli tipidir. Boyuna göre tek veya birden fazla kişinin yardımlaşmasıyla kullanılan bir tekne tipidir. Tek kamaradan 4 kamaraya kadar modelleri bulunmaktadır. İç konforları yapımcısına ve markasına bağlı olarak değişiklik gösterse de, genelde 9 mt nin üzerinde boya sahip olanların tamamında mutfak, ocak, fırın, duş ve tuvalet bulunur. Bu tip yelkenlileri kullanabilmek için ilgili yasalarca belirlenmiş Amatör Denizci Belgesi (ADB) gerekmektedir. Katamaran: Monohull den farklı olarak çift gövde üzerine inşa edilmiş yelkenli tipleridir. Bu tip teknelerde her bir gövdenin arka tarafında iki ayrı motor bulunur. İç özellik olarak tek gövde teknelerle aynı ekipmanlara sahiptirler. Katamaranların diğer tekneler göre en büyük farkı ise, gövde sürtünme katsayısının az olmasından dolayı yelken açıldığında çok daha fazla yüksek hızlara çıkabilmeleridir. Aynı şekilde bu teknelerin kullanımı için de ADB lisansı gerekmektedir. Gulet: Bu yelkenli tipi Bodrum tipi olarak da anılabilir. Kendi içinde ayrıldığı birçok sınıf bulunmaktadır. Ancak ana özellik olarak tek, iki, üç veya dört direkt olarak üretilirler. Bu tip yelkenliler 4 kamaradan 12 kamaraya kadar yatak kapasitesine sahip olabilirler ve uzun yolculuklar için her türlü konfora sahip olarak üretilmişlerdir. Guletlerde genellikle 2-3 personel görev alır. Guletler ahşap olarak üretildikleri için oldukça ağır ve yavaş yelkenlilerdir. Kaynakça Ayrıca bakınız Kara yelkenciliği Yelken (spor) Rüzgâr sörfü Uçurtma sörfü Su sporları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri