Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yıldızlararası bulut

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Carved by Massive Stars.jpg|küçükresim|Salma bulutsusu NGC 6357'nin küçük bir kısmı. Bir H II bölgesinin karakteristik kırmızı ile parlıyor.]] Yıldızlararası bulut, diğer galaksilerimizdeki gaz, plazma ve toz birikimine verilen genel addır. Aksine, yıldızlararası bir bulut, yıldızlararası ortamın ortalamasından daha yoğun olan bir bölgedir. Belirli bir bulutun yoğunluğuna, boyutuna ve sıcaklığına bağlı olarak içindeki hidrojen nötr (H I bölgeleri), iyonize (H II bölgeleri) (yani bir plazma) veya moleküler (moleküler bulutlar) olabilir. Nötr ve iyonize bulutlara bazen dağınık bulutlar denirken moleküler bulutlar bazen yoğun bulutlar olarak da adlandırılır. Kimyasal bileşimler Yıldızlararası bulutların bileşiminin incelenmesi onlardan aldığımız elektromanyetik radyasyonun incelenmesiyle elde edilir. Büyük radyo teleskopları, bazı moleküllerin spektrumlarının karakteristik olan belirli elektromanyetik radyasyon frekanslarının gökyüzündeki yoğunluğunu tarar. Yıldızlararası bulutlar soğuktur ve büyük dalga boylarının EM radrasyon dalga boyu verme eğilimindedir. Bu moleküllerin bolluğuna dair bir harita yapılabilir, böylece bulutların değişen bileşimi anlaşılabilir. Sıcak bulutlarda, çoğu zaman, görünür ve mor ötesi ışıkta spektrumları görülebilen çok sayıda elementten iyonlar bulunur. Radyo teleskopları, haritadaki bir noktadan frekansları tarayarak her bir molekül türünün yoğunluğunu kaydedebilir. Frekansların tepeleri, bulutta bu molekülün veya atomun bolluğunun varlığı anlamına gelir. Pik yüksekliği, oluşturduğu göreceli yüzde ile orantılıdır. Yıldızlararası bulutlarda beklenmedik kimyasallar tespit edildi Kısa süre öncesine kadar, yıldızlararası bulutlardaki reaksiyonların hızlarının çok düşük olması, bulutların düşük sıcaklık ve yoğunluğundan dolayı minimum ürün üretilmesi bekleniyordu. Bununla birlikte, formaldehit, metanol ve vinil alkol gibi bilim adamlarının bu şartlar altında bulması beklenmeyecek spektrumlarda organik moleküller gözlemlendi. Bu tür maddelerin yaratılması için gereken reaksiyonlar, bilim insanlarına yalnızca yeryüzüne ve yeryüzüne dayalı laboratuvarların çok daha yüksek sıcaklığa ve basıncına aşinadır. Bulundukları gerçeği, yıldızlararası bulutlardaki bu kimyasal tepkimelerin şüphelenenden daha hızlı gerçekleştiğini, muhtemelen yeryüzünde gözlemlenen organik kimyaya benzeyen gaz-faz reaksiyonlarında olduğunu gösterir. Bu reaksiyonlar CRESU deneyinde incelenmiştir. Yıldızlararası bulutlar da uzaydaki metallerin varlığını ve oranlarını incelemek için bir ortam sağlar. Bu elementlerin varlığı ve oranları, özellikle bunların oranları füzyon sonucu yıldızlardan ortaya çıkması ve kozmik ışın parçalanması gibi alternatif vasıtalar önermeleri ile çelişkili olduğu durumlarda, üretim araçları üzerine teorilerin gelişmesine yardımcı olabilir. Kaynakça Kategori:Kozmik toz Kategori:Galaksilerarası ortam Kategori:Yıldızlararası madde
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri