Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yinelemeli sinir ağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Yinelemeli sinir ağı, düğümler arası bağların zamansal bir dizi doğrultusunda yönlü çizge oluşturduğu bir yapay sinir ağı çeşididir. Yaygın olarak İngilizce kısaltması olan RNN olarak anılır. İleri beslemeli sinir ağından türetilen RNN yöntemi, bir iç durum belleği kullanarak değişik uzunluktaki dizileri işleyebilir. Bu sayede yazı tanıma ve konuşma tanıma gibi problemlere uygulanabilir. Teorik olarak Turing makinesine denk (Turing-complete) olan yinelemeli sinir ağları, herhangi uzunluktaki bir girdiyi işleyebilen herhangi bir programı çalıştırabilir. Tarihçe Yinelemeli sinir ağları David Rumelhart'ın 1986 yılındaki çalışmasına dayanır. Hopfield ağı denen özel bir RNN türü de John Hopfield tarafından 1982 yılında geliştirilmiştir. 1993 yılında, bir RNN çalışması 1000'den fazla katman gerektiren bir “çok derin öğrenme” görevini başarmıştır. Long short-term memory (LSTM) ağları Hochreiter ve Schmidhuber tarafından 1997 yılında geliştirilmiş ve çeşitli uygulama alanlarında en iyi performansları kaydetmiştir. Çeşitleri Birçok farklı RNN mimarisi vardır. Tam yinelemeli küçük|Bir yinelemeli sinir ağı özyinelemeli bağlantılarla (sol), ya da açılmış halde gösterilebilir (sağ). Açılmış biçimde, her düğüm farklı bir katman gibi görünse de, aynı renkli düğümler aynı katmanın farklı zamanlardaki halidir. Tam yinelemeli sinir ağlarında tüm nöronların çıktısı tüm nöronların girdisine bağlanır. En genel RNN mimarisi budur, çünkü diğer tüm mimariler, buradaki bazı bağların ağırlıkları sıfırlanarak elde edilebilir. RNN'ler iki farklı biçimde gösterilir: kapalı biçimde, özyineleme bağlantıları düğümlerin kendilerinin bir sonraki adımdaki durumuna olan bağlantılarıdır; açılmış biçimde, düğümlerin her zaman adımındaki durumları ayrı ayrı gösterilir. Geçitli yineleme birimi küçük|Geçitli yineleme birimi Geçitli yineleme birimi (, GRU) 2014 yılında önerilmiş bir yinelemeli ağ birimidir. Bu birimler, nöronlar arasındaki geçişi düzenleyen bir takım öğeler barındırır. LSTM'e benzer şekilde unutma kapısı bulunur, ancak GRU yapıları genellikle daha basittir. Polifonik müzik ve konuşma sinyali modelleme gibi işlerde LSTM'e benzer bir başarıyla çalışır. Kaynakça Kategori:Yapay zekâ Kategori:Yapay sinir ağları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri