Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yoğurma

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Kneading.jpg|sağ|küçükresim| Ekmek yapmak için elle hamur yoğurma]] küçükresim|Hamurun yoğurulması. Yoğurma, ekmek veya makarna hamuru yapmak için malzemeleri karıştırmak ve hamura mukavemet katmak için yapılan bir işlemdir. Un ve su karıştırılıp yoğurulduğunda, undaki gliadin ve glüten proteinleri genişler ve ekmeğe dokusunu veren glüten şeritleri oluşur. Glüten oluşumuna yardımcı olması için pek çok tarifte çok amaçlı unun yerine proteini daha çok olan ekmeklik un önerilir. Yoğurma işlemi bu glüten şeritlerini gerip ısıtır, böylece esnek bir hamur oluşturur. Eğer hamur yeterince yoğurulmazsa ekmek mayası veya kabartma tozu tarafından oluşturulan küçücük CO gaz cepleri durmaz ve geride ağır ve yoğun bir somun bırakarak hamur çöker. Yoğurma elle, hamur kürekli karıştırıcı ile veya ekmek makinesi ile yapılabilir. Elle yoğurmada hamur unlu bir yüzeye konulup elin ayasıyla gerilip bastırılır, katlanır ve defalarca 90 döndürülür. Bu işlem hamur esnek ve pürüzsüz olana kadar devam eder. Sonra hamur kabarmaya bırakılır. Kabarmadan sonra yoğurmaya benzer şekilde hamur yumruklanır veya geri vurulur. Yavaşça yoğrulmuş hamur kısa bir an için bir veya iki kez yumruklanır. Bunun amacı hamurda oluşan gaz ceplerini önlemek, ekmekte tam doku oluşturmak ve maya için besleyicileri yeniden dağıtmak böylece mayalanmanın devamını sağlamaktır. Daha sonra hamur yeniden ikinci defa kabartılabilir. Yumruklamanın diğer bir yöntemi de yavaşça gerilip kabarmış hamuru kenarlarından ortaya doğru katlamazdan önce patlatmaktır. Ekmek yapımında yoğurma yerine nispeten ıslak ve az mayalı hamuru 12 saatten daha çok kabartmak da bir yöntemdir. Buna "yoğurmadan ekmek yapma" denir. Ayrıca bakınız Hamurun mayalanması (pişirme tekniği) Merdane Dış bağlantılar Fırında yoğurma makinesinin videosu. Kaynakça Kategori:Fırınlama Kategori:Aşçılık terminolojisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri