Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yorgi Kilisesi (Kldisubani)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi (Gürcüce: კლდისუბნის წმ. გიორგის ეკლესია, Kldisubnis Tsminda Giorgis Eklesia; Ermenice: Քարափի Սուրբ Գեւորգ եկեղեցի, veya Karapi Surb Gevorg Yekeghetsi) Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir. Tarihçe sol|küçükresim|İç bahçeden kilisenin görünümü. Geçidin üzerinde, kayaya oyulmuş, Bolnisi Haçı görülebilir. Gürcü Ortodoks Kilisesine göre, günümüzde Yorgi Kilisesinin bulunduğu yerde bulunan bir antik kilise Kal Vahtang Gorgasali tarafından inşa ettirilmiş ve daha sonra "ana kale" topluluğunun bir parçası haline gelmiştir. "Ana kale" topluluğu, kırk şehit kilisesi, S. Katherine Manastırı, Büyük Yorgi Kilisesi, Kldisubani'deki Yorgi Kilisesi, "Jris Mama" adlı kilise ve alt Bethlemi manastırından oluşuyordu. Kldisubani'deki Yorgi Kilisesi, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve karısı Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları restorasyonların yardımıyla günümüze ulaşmıştır. Prens Vahuşti'nin haritasına göre, 1735 yılında kilisenin batısında bir çan kulesi vardı. 20. yüzyılın başlarında, kilisenin topraklarına bazı konutlar inşa edildi. Sovyet döneminde kilise terk edildi ve oyuncak ve tutkal atölyesi olarak kullanıldı. 1990'lı yılların başında Gürcülerin kiliseye el koyması Ermeni mimarisinin önde gelen araştırmacılarından olan Samvel Karapetyan'a göre, kilise, 1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından kısa bir süre sonra, Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından sistematik bir şekilde Ermenilerle alakalı öğelerin kaldırılmasına maruz kaldı. Bu uygulamalar, kilisedeki Ermeni tarihiyle alakalı tüm izlerinin kaldırılması demekti: metal Ermeni süs haçları, kilisenin 1990 yılına kadar iki kubbesinde bozulmadan kaldı; 1990 yılının Nisan ayında, "Ermeni" olarak görülen haçlar kaldırıldı; Mart-Nisan 1990'da kilisenin ana sunağı ve vaftiz için kullanılan küçük bir sunak daha yıkıldı; İç duvarın bir parçası olan yazıtlı Haçkar 1990-1991 yılları arasında kaldırıldı. Ayrıca, kilisenin 1753'te yapıldığını kanıtlayan kuzey giriş duvarındaki Ermenice yazıt, 1990 yılında kaybolmuştur. Binadaki Ermeni mimari unsurlarının yıkılmasından sonra, Gürcü Ortodoks Kilisesi kiliseyi yeniledi. Kilise, 23 Kasım 1991'de Gürcü Ortodoks Kilisesi olarak kutsandı. 2002'den beri restorasyonlar devam ediyor. Kilise güçlendirildi, temizlendi ve kilisenin bahçesi yeniledi. Galeri Ayrıca bakınız Gürcistan Ermenileri Kaynakça Kategori:Tiflis'teki Ermeni kiliseleri Kategori:Eski Tiflis
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri