Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yunan mutfağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Choriatiki Yunan mutfağı, Yunanistan'ın ulusal mutfağıdır. Yüzlerce yıllık Yunan kültürünün (Antik Yunan ve Bizans dahil) mirasçısı mutfaktır. Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir parçasıdır. Girit mutfağını da kapsar. Zeytinyağlı yiyecekler ağırlıklıdır. Batı Anadolu Türk mutfağıyla çok büyük benzerlikler taşır. Genel Bakış [[Dosya:MussakasMeMelitsanesKePatates01.JPG|küçükresim|sağ|250px|Yunan Musakkası]] küçükresim|sağ|200px|Yunan döneri gyro Yunan mutfağının en karakteristik ve en eski unsuru, çoğu yemekte kullanılan zeytinyağı'dır. Bölgenin ünlü zeytin ağaçlarından üretilir ve Yunan yemeklerine farklı bir tat katar. Zeytinlerin kendileri de yaygın olarak yenir. Yunanistan'daki temel tahıl buğdaydır ancak arpa da yetiştirilir. Önemli sebzeler arasında domates, patlıcan, patates, yeşil fasulye, bamya, yeşil biber (kırmızı biber) ve soğan bulunur. Bal Yunanistan'da esasen meyve ağaçlarının ve narenciye ağaçlarının nektarından elde edilen baldır: limon, portakal, turunç ağaçları, kekik balı ve çam balı. damla sakızı (aromatik, fildişi renkli reçine) Ege'nin Sakız Adası adasında yetiştirilir. Yunan mutfağı, bazı çeşnileri diğer Akdeniz mutfağı'ndan daha sık kullanır, yani kekik, nane, sarımsak, soğan, dereotu , kimyon, kişniş ve defne yaprakları. Diğer yaygın otlar ve baharatlar arasında fesleğen, kekik ve rezene tohumu bulunur. Maydanoz da bazı yemeklerde garnitür olarak kullanılır. Özellikle ülkenin kuzey kesimlerinde bulunan birçok Yunan tarifinde, etle birlikte "tatlı" baharatlar kullanılır, örneğin yahnilerde tarçın, yenibahar ve karanfil kullanılır. İklim ve arazi, keçilerin ve koyunlar'ın sığır'a göre daha çok üremesini destekler ve bu nedenle sığır yemekleri nadirdir. Balık yemekleri kıyı bölgelerinde ve adalarda yaygındır. Yunan mutfağında Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone, Ladotyri Mytilinis (zeytinyağlı peynir), Kalathaki (Limnos adasından bir spesiyalite), Katiki Domokou (sürülebilir kremalı peynir), Mizithra ve çok daha fazlası olmak üzere çok çeşitli peynir türleri kullanılır. Yunanistan'da dışarıda yemek yemek yaygındır. Hem yerel halka hem de turistlere uygun fiyatlarla ev yemekleri sunan taverna ve estiatorio yaygındır. Yerel halk hâlâ büyük ölçüde Yunan mutfağı yer. Yaygın sokak yemekleri arasında souvlaki (türkçe: şiş kebap), gyros (türkçe: döner dürüm), çeşitli pideler ve kızarmış mısır bulunur. 1970'lerde hamburger gibi uluslararası yiyecekleri sunan Goody's ve McDonald's gibi bazı zincirlerle, ve souvlaki, gyros, tyropita ve spanakopita gibi Yunan yemeklerini sunan diğerleriyle fast food popüler oldu. Dış bağlantılar Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri