Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zabel Boyacıyan

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Zabelle C. Boyajian (Ermenice: Զապել Պոյաճեան, Diyarbakır, 1873 - 26 Ocak 1957) Ermeni ressam, yazar ve çevirmendi. Biyografi Zabelle 1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Diyarbekir Vilayetinde doğdu. Babası Thomas Boyajian ve annesi Catherine Rogers, İngiliz şair Samuel Rogers soyundan gelmektedir. Babasının Hamidiye Katliamları sırasında öldürülmesinden sonra Boyajian, annesi ve erkek kardeşi Henry, 1895'te Londra'ya taşındı ve burada Slade Güzel Sanatlar Okulu'na kaydoldu. Ayrıca kendi kitaplarını yazmaya ve resimler çizmeye başladı. İlk romanı Yestere: Bir Hayatın Romantizmi, Bitlis Sason'daki katliamlarla ilgili, Varteni mahlasıyla yayımlandı (Londra, 1901). Ermeni romancı Raffi'nin karısı Anna Raffi ve Raffi'nin ölümünden sonra Londra'ya taşınan iki oğlu Aram ve Arshak ile çok yakındı. Boyajian, Raffi'nin romanlarından alıntıları Ararat dergisinde periyodik olarak tercüme etti ve yayınladı ve çalışmalarını onurlandırmak için çeşitli okuma etkinlikleri düzenledi. 1916'da Vikont James Bryce tarafından tanıtılan ve Alice Stone Blackwell'in çevirisinde birkaç şiirin yer aldığı Ermeni Efsaneleri ve Şiirleri (1916) antolojisini derleyip tercüme etti. Çok sayıda ülkeye seyahat etti ve 1938'de Yunanistan ile ilgili seyahat notlarını ve illüstrasyonlarını Kalem ve Palet kitabında yayınladı. 1948'de Avetik İsahakyan'ın epik şiiri Abu Lala Mahari'yi tercüme etti ve yayınladı. Boyajian ayrıca Shakespeare, Byron, Euripides, Michael Arlen, Raffi ve Avetik İsahakyan üzerine yazılar ve İngiliz ve Ermeni edebiyatı üzerine karşılaştırmalı eserler yazdı. Bir ressam olarak Boyajian, 1910 ve 1912 yıllarında Londra'da, 1920'de Almanya'da, 1928'de Mısır'da, 1940-50 yılları arasında Fransa, İtalya ve Belçika'da kişisel sergilerini açtı. Boyajian 26 Ocak 1957'de Londra'da öldü. Kitapları Ermeni Efsaneleri ve Şiirleri. Trans. ZC Boyacıyan. New York: Columbia University Press, 1. baskı, 1916. Gılgamış: Ebedi Görevin Bir Rüyası. Londra: George W. Jones, 1924. Kalem ve Palet ile Yunanistan'da. Londra: JM Dent & Sons, 1938 Kaynakça Zoryan Institute Archives. Zabelle C. Boyajian Papers [1] Archived 2013-12-03 at the Wayback Machine. Retrieved on April 8, 2012. ^ T. D. Khorshidian, "On the Centennial of Zabelle C. Boyajian's Birth" (in Armenian) [2]. Retrieved on April 8, 2012. ^ A. A. Bedikian, "The Poet and Artist: A Profile of Zabelle Boyajian" Ararat Magazine Vol. 1, No. 3, Summer 1960 [3] Archived 2010-09-26 at the Wayback Machine. Retrieved on April 13, 2012. ^ Khatchatur I. Pilikian, 95th Anniversary of Zabelle Boyajian's Armenian Legends and Poems [4]. Retrieved on April 8, 2012 Kategori:Diyarbakır doğumlu sanatçılar Kategori:Ermeni ressamlar Kategori:Osmanlı Ermenileri Kategori:1873 doğumlular Kategori:Diyarbakır doğumlu yazarlar Kategori:Londra'da ölenler Kategori:Ermeni çevirmenler Kategori:Kadın ressamlar Kategori:Kadın yazarlar Kategori:1957 yılında ölenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri