Bitlis'te imece usulü çeltik ekimi başladı - İhlas Haber Ajansı
Teknolojinin kullanılmadığı tarlalarda imece usulü çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girip küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor. Çeltikli köyünde yetiştirilen ve bölgede pazarlanan pirincin en büyük özelliği diyabet hastalarının da tüketebileceği türde olmasıdır.
Köyde pirinç ekimini yapan Ferhat Kın, bu pirincin yüzyıllardan beri geleneksel yöntemlerle ekilip biçildiğini belirterek, üretimin zorlu ekim işlemleri ile hasat dönemine kadar 4 aylık bir süreci kapsadığını söyledi. Kın, yüzyıllardır bu işi yaptıklarını, pirincin dedelerinden kendilerine yadigâr kaldığını ifade ederek, "Biz burada yüzyıllardan beri pirinç ekimi yapmaktayız. Bu pirinç ekimi tamamen makinesiz, el yapımı, insan gücüyle yapılan ve insan gücüyle beraber imece usulü yaptığımız bir ekim sistemidir. Burada pirinç ekimi yapmaktayız. Yaklaşık pirinç ekme süremiz 20 gün sürüyor. Daha sonra 4 ay bekliyoruz. Daha sonra hasat zamanı geliyor. Biçtikten sonra değirmene götürüyoruz." şeklinde konuştu.
Maşallah Demir ise, "Biz burada yüzyıllardan beri pirinç ekimi yapmaktayız. Yaklaşık pirinç ekme süremiz 20 gün sürüyor. Daha sonra 4 ay bekliyoruz. Daha sonra hasat zamanı geliyor. Biçtikten sonra değirmene götürüyoruz. Buranın pirinci tamamen yerli üretim olduğu için katkı maddesi yoktur. Aynı zamanda hastalıklara karşı da özellikle şeker hastası olan insanlara da iyi geldiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.
Vahit Olcay - Özkan Olcay Ana Sayfa Gündem Politika Asayiş Spor Dünya Ekonomi Sağlık Teknoloji Çevre Kültür Sanat Magazin Eğitim Sağlık İletişim Künye Hakkımızda Hizmetlerimiz Çerez Politikası KVKK Aydınlatma
Metni Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikası 6698 KVKK Veri Sahibi Başvuru Formu Kişisel Verilerin Korunması Ve İşlenmesi Politikası Video Galeri Foto Galeri Yerel Haberler Hava Durumu Tüm Manşetler Tüm Haberler Bizi sosyal medyada takip edin, tüm yeniliklerden ilk sizin haberiniz olsun
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
web sitemizdeki tüm içeriklerimiz, kaynak gösterilerek dahi Abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz. Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.