[IMG alt="Eskilerin "sütlü ilacı" Hamsiköy sütlacının asırlık yolculuğu"]
Hamsiköy, Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan bir köy. Hamsiköy sütlacı, coğrafi işaretli bir lezzet olarak hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih ediliyor.
Köy halkı, sütlacı yaklaşık bir asır önce 'sütlü ilaç' olarak adlandırılmış ve hanlarda şifa niyetine kaynatılarak tüketilmiştir.
Hamsiköy sütlacı, bölgedeki bir restoranın sahibi Cengiz Tunç tarafından, bir asır önceki 'sütlü ilaç' hikayesi anlatılıyor. Tunç, sütlacı, Midesinden rahatsız olan Ahmet Karakullukçu tarafından pirinçli süt ile yapılmış ve Osman Konak tarafından şekerli olarak hazırlanarak lezzetini artırmıştır. Daha sonra tuz eklenmesiyle lezzeti daha da artmış ve "süt ilacı" olarak tarihe geçmiştir.
Hamsiköy sütlacı, diğer sütlaçlardan farklı olarak köy hayvanlarının yeşil otlaklarda yetişmesinden kaynaklanan doğal bir lezzete sahiptir.
Tunç, sütlacı yapım sürecini de anlatıyor. Süt kaynatıldıktan sonra pirinç eklenir ve süt kıvamı alana kadar pişirilir. Şeker ve tuz eklenerek 10-15 dakika karıştırılır ve kaseye konarak kızartılır. Ancak Tunç, asıl Hamsiköy sütlacının kızartılmamış ve sade olduğunu belirtiyor.
Turistler, Hamsiköy sütlacı için bölgeye gelmeye devam ediyor ve sıcak sıcak tüketmeyi tercih ediyorlar.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Hamsiköy, Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan bir köy. Hamsiköy sütlacı, coğrafi işaretli bir lezzet olarak hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih ediliyor.
Köy halkı, sütlacı yaklaşık bir asır önce 'sütlü ilaç' olarak adlandırılmış ve hanlarda şifa niyetine kaynatılarak tüketilmiştir.
Hamsiköy sütlacı, bölgedeki bir restoranın sahibi Cengiz Tunç tarafından, bir asır önceki 'sütlü ilaç' hikayesi anlatılıyor. Tunç, sütlacı, Midesinden rahatsız olan Ahmet Karakullukçu tarafından pirinçli süt ile yapılmış ve Osman Konak tarafından şekerli olarak hazırlanarak lezzetini artırmıştır. Daha sonra tuz eklenmesiyle lezzeti daha da artmış ve "süt ilacı" olarak tarihe geçmiştir.
Hamsiköy sütlacı, diğer sütlaçlardan farklı olarak köy hayvanlarının yeşil otlaklarda yetişmesinden kaynaklanan doğal bir lezzete sahiptir.
Tunç, sütlacı yapım sürecini de anlatıyor. Süt kaynatıldıktan sonra pirinç eklenir ve süt kıvamı alana kadar pişirilir. Şeker ve tuz eklenerek 10-15 dakika karıştırılır ve kaseye konarak kızartılır. Ancak Tunç, asıl Hamsiköy sütlacının kızartılmamış ve sade olduğunu belirtiyor.
Turistler, Hamsiköy sütlacı için bölgeye gelmeye devam ediyor ve sıcak sıcak tüketmeyi tercih ediyorlar.